• Schimbul a inclus 24 de prizonieri și cooperarea între șapte țări.
  • Au fost eliberați americani precum Paul Whelan și Evan Gershkovich.
  • Negocierile au fost intense și s-au întins pe parcursul a mai mulți ani.

Într-un schimb de prizonieri fără precedent, SUA și Rusia au făcut un schimb de 24 de deținuți, incluzând personalități proeminente. Acest schimb este cel mai mare de la Războiul Rece încoace și a necesitat colaborarea a 7 țări.

Negocierile au fost dificile și au durat ani de zile. Cum a fost posibil acest schimb de prizonieri? Cine au fost prizonierii și care a fost importanța diplomatică a acestui eveniment?

Pare într-adevăr un miracol al diplomației aceest schimb uriaș de prizonieri, dacă e să ne uităm la ultimele decenii când s-au produs astfel de schimburi. A fost vorba de o operațiune care a fost aprobată după o întâlnire secretă în iunie între oficialii CIA și cei ruși, într-un oraș neidentificat din Orientul Mijlociu.

Recomandări

ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE
APEL MISTERIOS
CADOURI PRIETENEȘTI

Propunerea Agenției Americane de iInteligență a fost aceea de a-l elibera pe Vadim Krasikov condamnat pentru 2 americani deținuți de Rusia – fostul pușcas marin Paul Whelan și jurnalistul WSJ Evan Gershkovich.

Negocierile au fost sustinute și de Joe Biden, care a insistat ca Germania să-l elibereze pe Krasikov, dar schimbul a fost finalizat pe 17 iulie, după ce Moscova a acceptat termenii propunerii.

Pe lângă Whelan și Gershkovich, schimbul a inclus și alte figuri importante, precum jurnalista ruso-americană Kurmasheva și criticul proeminent al lui Putin, Kara-Murza.

Negocierile au fost complicate de moartea lui Navalnîi în februarie. Acesta a murit deținut de regimul lui Putin, iar acest lucru a răcit pentru o perioadă relațiile diplomatice.

Au fost implicați în această mare operațiuni și oficiali de înalt nivel, inclusiv Joe Biden și Olaf Scholz.

Schimbul marchează o nouă etapă în colaborarea SUA-Rusia. Deși schimbul aduce un moment de respiro, tensiunile rămân, în special în contextul războiului din Ucraina.

Oficialii americani se tem că Rusia sau Iranul ar putea vedea reșinerea americanilor ca un avantaj strategic și ar putea face mai multe astfel de răpiri și să negocieze apoi eliberarea cetățenilor lor.

Citește și