• Valul de nesupunere civilă, care a inclus proteste în Urumqi, unde a avut loc incendiul, precum și în alte părți din Beijing și în alte orașe, a atins niveluri fără precedent în China.
  • La un alt moment dat, un grup mare a început să strige: Jos Partidul Comunist Chinez, jos Xi Jinping”.
  • Mulțimea a ieșit în stradă, scandând Puneți capăt închiderii!” și ridicând pumnii în aer, potrivit unor înregistrări video postate pe rețelele de socializare.

Protestele din China față de restricțiile severe ale COVID-19 s-au extins duminică la Shanghai, iar manifestanții s-au adunat și la una dintre cele mai prestigioase universități din Beijing, după ce un incendiu mortal în vestul îndepărtat al țării a stârnit o furie generalizată.

Valul de nesupunere civilă, care a inclus proteste în Urumqi, unde a avut loc incendiul, precum și în alte părți din Beijing și în alte orașe, a atins niveluri fără precedent în China continentală de când Xi Jinping a preluat puterea în urmă cu un deceniu. În Shanghai, cel mai populat oraș din China, locuitorii s-au adunat sâmbătă seara pe strada Wulumuqi – care poartă numele Urumqi – pentru o veghe cu lumânări care s-a transformat într-un protest la primele ore ale zilei de duminică.

În timp ce un grup mare de polițiști privea, mulțimea ținea în mâini foi albe de hârtie – un simbol de protest față de cenzură. Ulterior, ei au strigat: Ridicați închiderea pentru Urumqi, ridicați închiderea pentru Xinjiang, ridicați închiderea pentru întreaga Chină!”, potrivit unui videoclip distribuit pe rețelele de socializare.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

La un alt moment dat, un grup mare a început să strige: Jos Partidul Comunist Chinez, jos Xi Jinping”, potrivit martorilor și înregistrărilor video, într-un rar protest public față de conducerea țării.
Poliția a încercat în unele momente să disperseze mulțimea.

În campusul Universității Tsinghua din Beijing s-a adunat o mulțime numeroasă, potrivit imaginilor și videoclipurilor postate pe rețelele de socializare. Unii oameni au ținut și foi albe de hârtie.
În urma incendiului de joi, care a ucis 10 persoane într-o clădire înaltă din Urumqi, capitala regiunii Xinjiang, vineri seară, mulțimea a ieșit în stradă, scandând Puneți capăt închiderii!” și ridicând pumnii în aer, potrivit unor înregistrări video postate pe rețelele de socializare.

Numeroși internauți au presupus că rezidenții nu au reușit să scape la timp deoarece clădirea a fost parțial închisă, lucru negat de oficialii orașului. În Urumqi, un oraș de 4 milioane de locuitori, unii au fost blocați chiar și 100 de zile.