• Trei persoane au fost salvate în provincia Hatay, Turcia.
  • Forțele siriene și rebelii se ciocnesc în nord-vestul țării, afectată de cutremur.
  • Rugăciuni de înmormântare au avut loc în întreaga lume musulmană.

Echipele de salvare au scos vineri trei persoane în viață de sub clădirile prăbușite în Turcia, la 11 zile după un cutremur care a provocat moartea a peste 45.000 de persoane, a lăsat milioane de oameni fără adăpost și a declanșat un uriaș efort de ajutorare. Moschei din întreaga lume au efectuat rugăciuni funerare în absență pentru morții din Turcia și Siria, mulți dintre aceștia neputând primi ritualuri funerare complete, având în vedere enormitatea dezastrului.

În timp ce multe echipe internaționale de salvare au părăsit vasta zonă afectată de cutremur, supraviețuitorii încă ieșeau de sub o multitudine de case distruse, sfidând toate șansele. Hakan Yasinoglu, în vârstă de 40 de ani, a fost salvat în provincia sudică Hatay, la 278 de ore după ce cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade s-a produs în toiul nopții de 6 februarie, a anunțat Brigada de pompieri din Istanbul.

Anterior, Osman Halebiye, în vârstă de 14 ani, și Mustafa Avci, în vârstă de 34 de ani, au fost salvați în orașul istoric Antakya din Turcia, cunoscut în antichitate sub numele de Antiohia. În timp ce Avci era transportat, a fost pus în legătură video cu părinții săi, care i-au arătat copilul nou-născut.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
UNDE MERGI AZI?
TEHERAN: IRAN NU PLĂNUIEȘTE UN RĂSPUNS
INS: PIAȚA REZIDENȚIALĂ SCADE
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE

Îmi pierdusem complet orice speranță. Acesta este un adevărat miracol. Mi-au dat fiul înapoi. Am văzut epava și am crezut că nimeni nu mai poate fi salvat în viață de acolo”, a declarat tatăl său. Avci s-a reunit ulterior cu soția sa Bilge și fiica sa Almile la un spital din Mersin.

Experții spun că cele mai multe salvări au loc în cele 24 de ore care urmează unui cutremur. Cu toate acestea, o adolescentă a fost salvată la 15 zile după cutremurul puternic din Haiti din 2010, ceea ce dă speranța că mai multe persoane ar putea fi găsite.

Bilanțul victimelor din Turcia se ridică acum la 39.672 de morți, ceea ce face din această catastrofă cea mai gravă din istoria modernă a Turciei. Dar se așteaptă ca acest număr să crească, având în vedere că aproximativ 264.000 de apartamente au fost pierdute în urma cutremurului și multe persoane sunt încă date dispărute.