• Echipele din provincia Hatay, din sudul Turciei, au aplaudat când un băiat de 13 ani, identificat doar prin prenumele său, Kaan, a fost scos dintre dărâmături.
  • Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade și replicile sale au lovit sud-estul Turciei și nordul Siriei pe 6 februarie.
  • Pagubele financiare provocate de cutremur numai în Turcia au fost estimate la 84,1 miliarde de dolari, potrivit Confederației turce a întreprinderilor și afacerilor.

Căutările disperate ale supraviețuitorilor cutremurului din Turcia și Siria au intrat luni în ultimele ore, salvatorii folosind câini de căutare și camere termice pentru a cerceta blocurile de apartamente pulverizate în căutarea oricărui semn de viață la o săptămână după dezastru.

Echipele din provincia Hatay, din sudul Turciei, au aplaudat când un băiat de 13 ani, identificat doar prin prenumele său, Kaan, a fost scos dintre dărâmături. În provincia Gaziantep, echipele de salvare, inclusiv minerii care au securizat tunelurile cu suporturi din lemn, au găsit o femeie în viață în ruinele unei clădiri de cinci etaje.

Cutremurul cu magnitudinea de 7,8 grade și replicile sale au lovit sud-estul Turciei și nordul Siriei pe 6 februarie, reducând zone imense de orașe și localități la munți de beton spart și metal răsucit. Bilanțul victimelor a depășit 35.000 de morți.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA
C.E. INVESTIGHEAZĂ CHINA
CE ESTE DUREREA CRONICĂ

În unele zone, căutătorii au plasat pancarte pe care scria „ses yok”, sau „fără sunet”, în fața clădirilor pe care le-au inspectat pentru orice semn că înăuntru se afla cineva în viață, a raportat televiziunea HaberTurk.

Pagubele financiare provocate de cutremur numai în Turcia au fost estimate la 84,1 miliarde de dolari, potrivit Confederației turce a întreprinderilor și afacerilor, o organizație neguvernamentală de afaceri. Calculată folosind o comparație statistică cu un cutremur similar de devastator din 1999, cifra a fost considerabil mai mare decât orice estimare oficială de până acum.

Președintele Siriei a fost de acord să deschidă două noi puncte de trecere dinspre Turcia spre nord-vestul țării, controlat de rebeli, pentru a livra ajutoarele și echipamentele de care au nevoie disperată milioanele de victime ale cutremurului, a anunțat Organizația Națiunilor Unite.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat decizia liderului sirian Bashar Assad de a deschide punctele de trecere de la Bab Al-Salam și Al Raée pentru o perioadă inițială de trei luni. În prezent, ONU nu a fost autorizată să livreze ajutoare în zona de nord-vest a Idlib decât printr-un singur punct de trecere, la Bab Al-Hawa.

La aproximativ 100 de kilometri de epicentru, aproape nicio casă nu a mai rămas în picioare în satul turcesc Polat, unde locuitorii au recuperat frigidere, mașini de spălat și alte bunuri din casele distruse.

Nu au sosit suficiente corturi pentru persoanele fără adăpost, obligând familiile să împartă corturile disponibile, a declarat supraviețuitoarea Zehra Kurukafa. Dormim în noroi, toți împreună cu două, trei, chiar patru familii”, a spus Kurukafa.

Autoritățile turce au declarat luni că peste 150.000 de supraviețuitori au fost mutați în adăposturi în afara provinciilor afectate. În orașul Adiyaman, Musa Bozkurt a așteptat un vehicul care să îl ducă pe el și pe alții în vestul Turciei. Plecăm, dar nu avem nicio idee despre ce se va întâmpla când vom ajunge acolo”, a declarat tânărul de 25 de ani. Nu avem niciun obiectiv. Chiar dacă ar exista (un plan), la ce ne va folosi după această oră? Nu-i mai am pe tatăl meu sau pe unchiul meu. Ce mi-a mai rămas?”

Fuat Ekinci, un fermier în vârstă de 55 de ani, a fost reticent să își părăsească locuința pentru vestul Turciei, spunând că nu are mijloacele necesare pentru a trăi în altă parte și că câmpurile sale trebuie să fie îngrijite. Cei care au mijloace pleacă, dar noi suntem săraci”, a spus el. „Guvernul spune: „Mergeți și trăiți acolo o lună sau două. Cum să-mi părăsesc casa? Câmpurile mele sunt aici, aceasta este casa mea, cum să o las în urmă?”.