• Noile informații vin în contextul în care invazia brutală a Rusiei în Ucraina se apropie miercuri de împlinirea a șase luni.
  • Administrația Biden se luptă pentru a-i menține pe aliații occidentali – și pe Washington – concentrați pe menținerea presiunii asupra președintelui rus Vladimir Putin.
  • Președintele Biden a discutat duminică cu premierul britanic Boris Johnson, cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz.

Departamentul de Stat al SUA a emis luni o alertă de securitate în care avertizează că Rusia își intensifică eforturile de a lansa atacuri împotriva infrastructurii civile și a instalațiilor guvernamentale din Ucraina în următoarele zile și îndeamnă cetățenii americani aflați încă în Ucraina să părăsească imediat țara.

Ambasada SUA îi îndeamnă pe cetățenii americani să părăsească Ucraina acum, folosind opțiunile de transport terestru disponibile în mod privat, dacă este sigur să facă acest lucru, se arată în alertă.

Dacă auziți o explozie puternică sau dacă se activează sirenele, căutați imediat un adăpost, a precizat Departamentul de Stat în alerta sa. Dacă vă aflați într-o casă sau într-o clădire, mergeți la cel mai de jos nivel al structurii cu cei mai puțini pereți exteriori, ferestre și deschideri; închideți orice ușă și așezați-vă lângă un perete interior, departe de orice ferestre sau deschideri.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Departamentul de Stat a emis alerta după ce comunitatea de informații americane a declasificat luni o concluzie care a stabilit că Rusia va viza din ce în ce mai mult infrastructura civilă ucraineană, potrivit unui oficial american familiarizat cu informațiile. Oficialul nu a fost autorizat să comenteze public despre constatare și a vorbit sub rezerva anonimatului.

Noile informații vin în contextul în care invazia brutală a Rusiei în Ucraina se apropie miercuri de împlinirea a șase luni. Aceasta coincide cu ziua independenței Ucrainei de sub dominația Uniunii Sovietice.

Președintele Biden a discutat duminică cu premierul britanic Boris Johnson, cu președintele francez Emmanuel Macron și cu cancelarul german Olaf Scholz cu privire la preocupările legate de bombardamentele din apropierea centralei nucleare Zaporojie din sud-estul Ucrainei și a cerut ca organismul de supraveghere nucleară al Națiunilor Unite să viziteze centrala.

Cu toate acestea, oficialul a declarat că această constatare a serviciilor de informații nu este legată în mod specific de preocupările legate de Zaporojie.

Administrația Biden se luptă pentru a-i menține pe aliații occidentali – și pe Washington – concentrați pe menținerea presiunii asupra președintelui rus Vladimir Putin. Liderul republican al Senatului, Mitch McConnell, a declarat luni că cel mai important lucru care se întâmplă în lume în acest moment este să îi învingem pe ruși în Ucraina.

Vorbind la un eveniment de prânz în Scott County, Kentucky, McConnell a spus că singura teamă pe care o are este că SUA și alții își vor pierde cu toții interesul pe măsură ce războiul se prelungește.

Trebuie să rămânem alături de ei, a spus McConnell. Este important pentru noi, și pentru restul lumii, ca ei să reușească.