• E.S. David Saranga: „Palestinienii nu sunt dușmanii noștri, Hamas este dușmanul nostru! Noi vrem să trăim în pace cu palestinienii, cu vecinii noștri”
  • E.S. David Saranga, despre „metroul” Hamas: „Am reușit să distrugem zeci de km de tunele sau de oraș subteran. Vorbim despre mai mult de 100 de km, construiți în ultimii șapte ani”
  • E.S. David Saranga: „Ce a făcut Israelul în 4 – 5 zile, acum șapte ani a făcut în două săptămâni. Și din acest motiv, eu cred că în câteva zile, lucrurile vor înceta”
  • E.S. David Saranga: „Textele care au apărut până acum nici nu vorbesc despre faptul că Israelul a fost atacat. Și din acest motiv, Statele Unite vor să schimbe textul în așa fel încât să fie mai potrivit cu realitatea”
  • E.S. David Saranga: „Noua normalitate este liniște peste tot. Trebuie să punem capăt lansării de rachete asupra oricărui oraș în Israel!”

Invitat în emisiunea „InSecuritate”, E.S. David Saranga, ambasador al Israelului în România, vorbește despre situația din Israel, războiul cu Hamas și țintele din Fâșia Gaza, în a doua săptămână a operațiunii „Gardianul Zidurilor”. Ce speranțe de pace și de reală revenire la normalitate există, dar și care sunt singurele țări care pot ajuta concret la echilibrarea situației în zonă? O discuție necesară într-o perioadă în care ochii și urechile lumii se îndreaptă către negocieri diplomatice și decizii în consilii de securitate, la Ierusalim și la ONU.

David Saranga, despre banii pentru Hamas: „Ei îi folosesc pentru terorism!”

Invitatul lui Bogdan Nicolae devoalează totodată de unde vin banii care finanțează gruparea teroristă Hamas, dar și ce este ,,metroul” Hamas, punctul sensibil al grupării teroriste.

Bogdan Nicolae: „De undeva vin banii ăștia, investițiile Hamas în infrastructura lor de producere de rachete, de stocare de rachete, de dezvoltare, de cercetare. Banii ăștia vin de undeva. De unde vin?

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
AI ACEEAȘI RUTINĂ LA JOB?
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL

David Saranga: „În primul rând, Iran care susține pe Hamas, care sprijină, care trimite nu numai armament, dar și bani. În al doilea rând, sunt bani care vin din Quatar. În al treilea rând, sunt banii care vin din diferite țări sau din alte părți și ei reușesc să folosească acești bani nu numai pentru societate, nu numai pentru infrastructura de sănătate. Îi folosesc pentru terorism.”

David Saranga, despre „metroul” Hamas: „Am reușit să distrugem zeci de kilometri de tunele sau de oraș subteran”

„Este un oraș subteran, construit ca un buncăr, din două motive. Unu: să se ascundă toți teroriștii și în al doilea rând acolo sunt ascunse rachetele și armamentele. Și noi am aflat asta. Nu este ceva ușor atunci când noi încercăm să bombardăm acest oraș subteran pentru că atunci când vorbim despre un tunel, vorbim despre un tunel care nu este ceva mare, așa că trebuie să fim foarte preciși pentru a lovi locul respectiv. Da, e adevărat, am reușit să distrugem zeci de kilometri de tunele sau de oraș subteran, dar mai este acolo. (…) Vorbim despre mai mult de 100 de km care au fost construiți în ultimii șapte ani. Și tunelurile respective sunt numai cele din Fâșia Gaza. Mai sunt alte tuneluri care vin din Egipt, care vin din Sinai, de unde ei aduc marfă și armament.”

David Saranga, despre valoarea Acordurilor Abrahams: „Singurii care pot ajuta Israelul sunt SUA și Egiptul!”

„Singurul mod de a ajuta, singurul mod pentru a înceta situația, este (implicarea) Statelor Unite și a Egiptului. Eu nu văd nicio altă țară, guvern, oricine care să poată ajuta. Bineînțeles, după ce ne vom întoarce la normalitate, atunci vrem să vedem cum Autoritatea Palestiniană se alătură acordurilor respective (n.r. Acordurile Abrahams). Dar, în momentul de față, nu văd cum unul poate să ajute pe celălalt.”

David Saranga, despre pregătirea unei rezoluții a Consiliului de Securitate al ONU: „Textele care au apărut până acum nici nu vorbesc despre faptul că Israelul a fost atacat.”

„Este și mai îngrijorător. Textele care au apărut până acum nici nu vorbesc despre faptul că Israelul a fost atacat. Și din acest motiv, Statele Unite vor să schimbe textul în așa fel încât să fie mai potrivit cu realitatea.”

David Saranga: „În acest război, lucrurile s-au schimbat!”

2014-2021. Șapte ani de pace și un război de șapte ori mai intens. Care este intensitatea actualului război? Comparat cu războiul împotriva Hamas din 2014, cât de diferit este actualul război?

„Un lucru este diferit din alte conflicte sau din războiul pe care l-am avut cu Hamas. În trecut, noi am început încet și încet-încet am intensificat atacurile. În acest război, lucrurile s-au schimbat. Am început cel mai tare și am continuat să lovim și mai tare. Ce a făcut Israelul în 4-5 zile este ceva care acum șapte ani a făcut în două săptămâni. Și din acest motiv, eu cred că în câteva zile, lucrurile vor înceta”, explică ambasadorul Israelului în România.

David Saranga: „În Fâșia Gaza este o competiție între Jihadul Islamic și Hamas”

E.S. David Saranga vorbește, în cadrul interviului, despre scopul declarat al grupării teroriste Hamas. Invitatul lui Bogdan Nicolae punctează faptul că Israelul s-a retras complet din Fâșia Gaza în anul 2005 și că palestinienii nu sunt sub nicio formă dușmanii israelienilor.

„Scopul Hamas-ului este foarte clar și ei au declarat asta: acela de a șterge Israelul de pe hartă. (…) În Fâșia Gaza este o competiție între Jihadul Islamic, o mișcare teroristă mai mică și Hamas, o mișcare teroristă mai mare. Sunt într-o competiție cine va lovi mai tare statul Israel.”

David Saranga: „Noi vrem să trăim în pace cu palestinienii, cu vecinii noștri!”

„Eu știu că, o parte, din populație sprijină pe Hamas. Nu putem să zicem că populația Palestinei din Fâșia Gaza este total împotriva Hamas. Dar, în același timp, sunt mulți care nu sunt de acord, dar nu au ce să facă. Eu repet: palestinienii nu sunt dușmanii noștri, Hamas este dușmanul nostru! Noi vrem să trăim în pace cu palestinienii, cu vecinii noștri. Noi nu vom merge nicăieri. Ei nu vor merge nicăieri. Vom rămâne în același loc și trebuie să știm cum să trăim împreună. Problema este că Hamas-ul nu ajută, Hamas-ul nu vrea această conviețuire. Și vedem ce se întâmplă astăzi.”

David Saranga: „Israelul s-a retras din Fâșia Gaza din 2005”

„Nu există nicio prezență a Israelului în Fâșia Gaza de atunci. Nu sunt așezări, nu există nimic care aparține Israelului. Dar, din momentul în care noi ne-am retras a început această ploaie de rachete care au venit din Fâșia Gaza către Sudul Israelului. Așa că sunt persoane care trăiesc această situație de ani de zile și din acest motiv atunci când vorbim despre normalitate, noua normalitate este liniște peste tot. Trebuie să punem capăt lansării de rachete asupra oricărui oraș în Israel”, conchide ambasadorul David Saranga.