• Belarus a solicitat expulzarea ambasadorului Letoniei și a întregului personal de la Minsk.
  • Autoritățile din Belarus au acuzat Letonia de înlocuirea drapelului bielorus cu drapelul opoziției la Campanionatul Mondial de Hochei.
  • Ministrul de Externe din Letonia a declarat că decizia a fost luată pentru a arăta solidaritate față de oamenii care trăiesc sub regimul autoritar al lui Lukashenko.

Luni, 24 mai 2021, Belarus a cerut expulzarea ambasadorului Letoniei, dar și a întregului personal de la Minsk, conform Latvian Information Agency.

Belarusul a acuzat Letonia că a înlocuit steagul bielorus cu cel al opoziției la Campanionatul Mondial de Hochei.

Ambasadorului Letoniei i s-a comunicat că are la dispoziție 24 de ore să părăsească țara.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

Personalului administrativ, diplomatic și tehnic al ambasadei i s-a oferit termen de 48 de ore pentru a părăsi Belarusul.

Contextul expulzării Ambasadorul Letoniei în Belarus

Ministrul leton de Externe, Edgars Rinkēvičs și primarul din Riga, Mārtiņš Staķis, au înlocuit drapelul oficial al Belarusului cu drapelul opoziției la hotelul Radisson Blu Hotel Latvija, acolo unde cazată echipa națională de hochei pe gheață a Belarusului.

Staķis a spus că gestul a fost făcut la decizia consiliului Municipal Riga, susținut de opoziția din Belarus. Au făcut acest lucru pentru a-și exprima sprijinul pentru cei care suferă sub regimul autoritar al lui Lukashenko.

„Riga își manifestă solidaritatea cu poporul, opoziția și refugiații din Belarus. Pentru un Belarus liber”, a declarat primarul din Riga.

Edgars Rinkēvičs a spus că deși sancțiunile și declarațiile au și ele rolul lor, înlocuirea drapelului este o mișcare simbolică cu mai multă putere.

Ministrul de Externe a mai spus că înlocuirea drapelului arată și atitudinea Letonei față de incidentul care a avut loc în weekend, aterizarea forțată a avionului cu pasageri pentru arestarea unui jurnalist de opoziție.