• Un zbor Ryanair a fost deturnat de regimul Lukașenko
  • Este pentru prima dată în istorie când un stat capturează un avion civil privat
  • Autoritățile l-au arestat pe Roman Protasevich, jurnalist și activist

Cazul Protasevich ne aduce aminte de alte cazuri asemănătoare, care au rămas, parcă, în istorie. Evenimente care au pus pe jar întreaga planetă și care au dus la reacții internaționale dure.

„Un exemplu exact ca acesta nu avem. Este pentru prima dată când un stat decide să ridice în aer un avion militar pentru a forța deturnarea de pe rută și aterizarea pentru a aresta un pasager. A fost o situație asemnătoare în 2013, când Snowden fugise din Statele Unite pentru a se adpăposti într-o țară ostilă SUA și democrației, Federația Rusă”, a spus Bogdan Nicolae, de la Monitorul Apărării și Securității.

„Toată lumea a fost speriată de ideea că orice avion ar putea să-l transporte pe Snowden prin spațiul aerian propriu. Franța, Spania, Italia au luat măsura, la vremea respectivă, de a interzice unui avion oficial, aparținând lui Evo Morales, președintele Boliviei, să trenziteze spațiul aerian respectiv. Avionul a fost îndemnat să aterizeze la Viena, venind dinspre Rusia în drumul de întoarcere către Bolivia”, a adăugat Bogdan Nicolae.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

Totuși, la bordul avionului nu se afla Snowden, el fiind încă pe un aeroport în Moscova. Bogdan Nicolae susține că în cazul lui Roman Protasevich există multe informații care trebuie lămurite de autoritățile de la Belarus. Dacă este adevărat că au introdus alerta cu privire la riscul de a se afla o bombă în aeronavă, acea alertă ar fi trebuit înregistrată în Sistemul de Cooperare Internațională De asemenea, Bogdan Nicolae spune că în avion la Vilnius ar fi trebuit să se ajungă mai multe persoane.

„Există foarte multe semne de întrebare cu privire la informațiile pe care autoritățile din Belarus le-au ascuns. Au construit totul în așa fel încât să pară că este o alertă reală de securitate, însă maniera în care au procedat nu are nicio legătura cu democrație sau cu colaborarea cu Europa”, a spus Bogdan Nicolae.

Roman Protasevich, un jurnalist din Belarus, a fost arestat după ce regimul Lukashenko a forțat un avion al companiei RyanAir să aterizeze forțat în capitala țării, Minsk. Uniunea Europeană a solicitat o anchetă internațională.