Uniunea Europeană a solicitat o anchetă internațională în cazul deturnării avionului Ryanair la Minsk, scrie Reuters.

„Prin desfășurarea acestui act coercitiv, autoritățile din Belarus au pus în pericol siguranța pasagerilor și a echipajului”, a declarat, luni, într-o declarație de presă, Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă şi de Securitate, Josep Borrell.

Liderii UE vor discuta despre sancțiunile suplimentare împotriva Belarusului la un summit care are loc luni la Bruxelles.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
OFICIAL, AVEM O NOUĂ STAȚIUNE
ZELENSKI RĂSUFLĂ UȘURAT
CÎRSTOIU: MANDATUL MEU E PE MASA COALIȚIEI
CE SCOP ARE ISRAELUL
AL TREILEA AUR PENTRU POPOVICI

„Trebuie efectuată o investigație internațională în cazul acestui incident pentru a se verifica orice încălcare a reglementărilor aviaţiei internaţionale”, a subliniat Borrell.

Minskul acuză Uniunea Europeană că s-a grăbit să anunțe noi sancțiuni

Anatoly Glaz, ministrul de externe de la Minsk, a declarat într-un răspuns publicat pe site-ul ministerului, că „este de înțeles din punct de vedere uman și trist” că pasagerii zborului Ryanair s-au confruntat cu „anumite neplăceri”.

Cu toate acestea, regulile de securitate aeriană sunt o prioritate absolută, de altfel, peste tot și pentru toată lumea. În această privință, acțiunile echipajului aeronavei, care este responsabil pentru viețile pasagerilor săi, par a fi pe deplin justificate. Din acest punct de vedere, din punctul de vedere al securității, care a fost pe deplin asigurată prin eforturi comune, și este necesar, în primul rând, să privim acest incident.

Nu există nicio îndoială că acțiunile autorităților noastre competente au fost, de asemenea, în deplină conformitate cu normele internaționale stabilite. Partea belarusă a abordat și abordează întotdeauna în mod responsabil respectarea acestora. Acest lucru este recunoscut de autoritățile de reglementare relevante din sectorul aviației”, mai spune oficialul din Belarus.