Ambasadorul rus în Germania, Sergej Netschajew, a fost convocat, vineri seară, la Ministerul de Externe de la Berlin, ca reacţie la decizia Administraţiei Vladimir Putin de expulzare a unor diplomaţi din Rusia, informează publicaţiile Die Welt şi Bild.

„Ambasadorul Rusiei a fost convocat pentru o discuţie de urgenţă, pentru a-i fi prezentată clar poziţia Germaniei„, a comunicat Ministerul german de Externe.

Administraţia Vladimir Putin a declarat vineri persoane non grate diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia acuzaţi de participare la mitinguri „ilegale” organizate de opoziţie pe 23 ianuarie în oraşele Moscova şi Sankt-Petersburg. „Partea rusă se aşteaptă ca în viitor misiunile diplomatice ale Regatului Suediei, Republicii Polonia şi Republicii Federale Germania, precum şi personalul acestora să respecte strict normele dreptului internaţional„, a comunicat Ministerul rus de Externe.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR
FRANCEZII SUNT PESIMIȘTII EUROPEI

„Este o decizie nejustificată, o nouă imagine despre situaţia statului de drept în Rusia”, a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel, conform site-ului Tagesschau.de. „Dacă Federaţia Rusă nu reconsideră această măsură, nu va rămâne fără răspuns„, a avertizat, la rândul său, ministrul german de Externe, Heiko Maas.

Uniunea Europeană a condamnat cu fermitate decizia Rusiei. „Josep Borrell Fontelles a aflat în timpul întâlnirii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, că trei diplomaţi europeni vor fi expulzaţi din Rusia. A condamnat cu fermitate decizia şi a respins acuzaţiile privind desfăşurarea de activităţi incompatibile cu statutul de diplomaţi„, a declarat purtătorul de cuvânt al Înaltului reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Reacția lui Emmanuel Macron

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat, la rândul său, decizia Rusiei. „Referitor la cazul Alexei Navalnîi, condamn cu cea mai mare fermitate tot ce s-a întâmplat până acum, otrăvirea, condamnarea judiciară şi, astăzi, expulzarea diplomaţilor german, polonez şi suedez decisă de Rusia„, a afirmat Emmanuel Macron.

Decizia Rusiei este total nefondată, iar acest lucru a fost transmis părţii ruse; ne rezervăm dreptul de a reacţiona în mod adecvat„, a comunicat Ministerul de Externe de la Stockholm, conform Agenţiei France-Presse şi cotidianului Le Figaro.