• Rusia expulzează diplomații germani, suedezi și polonezi pentru că au participat la protestele de susținere pentru Alexei Navalnîi.
  • Un purtător de cuvânt din cadrul ministerului de Externe din Suedia a negat că diplomatul suedez ar fi participat la proteste.
  • Polonia, care are o relație foarte proastă cu Rusia, a spus că va răspunde cu aceeași monedă.

Ministerul de Externe a transmis într-o declarație că diplomații europeni care „au luat parte la proteste ilegale” de susținere pentru Alexei Navalnîi vor fi expulzați, relatează BBC.

Anunțul a venit în cursul zilei de vineri, la câteva ore după ce liderul Consiliului Afacerilor Externe UE, Josep Borrell, a avut o întâlnire cu ministrul de Externe din Rusia, Sergei Lavrov.

Un purtător de cuvânt din cadrul ministerului de Externe din Suedia a negat că diplomatul suedez ar fi participat la protestele de susținere pentru Navalnîi. Polonia, care are o relație foarte proastă cu Rusia, a spus că va răspunde cu aceeași monedă, adică va expulza un diplomat rus. Ministrul de Externe al Germaniei a declarat că decizia Rusiei nu are niciun motiv și că dacă nu va fi regândită, nu va rămâne fără răspuns.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Țările UE ar putea anunța noi sancțiuni la adresa Rusiei

Angela Merkel, cancelarul Germaniei: „Considerăm expulzarea nejustificată și credem că este o altă față a lucrurilor care pot fi văzute în Rusia în prezent și care sunt foarte departe de statul de drept.”

Josep Borrell, a recunoscut că relațiile dintre Rusia și Uniunea Europeană sunt la nivelul cel mai de jos. De altfel, zeci de parlamentari europeni au cerut ca vizita lui la Moscova să fie anulată din cauza cazului Nvalnîi. Evident, situația nu se va îmbunătăți după aceste expulzări.

Între timp, Navalnîi s-a mai trezit cu un dosar. Este acuzat de defăimarea unui veteran din Al Doilea Război Mondial. Iar medicul care l-a tratat după ce fusese otrăvit a murit subit. Spitalul nu a spus care e cauza decesului. Doctorul era martorul-cheie în dosarul Navalnîi.

Mii de angajaţi ai unei platforme de comerţ online au organizat un nou flash mob în semn de solidaritate cu preşedintele Putin.

Pe 23 ianuarie rușii au ieșit în stradă în peste 100 de orașe pentru a cere eliberearea lui Alexei Navalnîi. Atunci, peste 5.000 de persoane au fost arestate, inclusiv minori. Protestele au continuat și după ce prinicipalul opozant al lui Vladimir Putin a fost condamnat la trei ani și jumătate de închisoare.