Uniunea Europeană a criticat, marţi seară, condamnarea la închisoare a lui Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, cerând eliberarea imediată a acestuia.

Condamnarea lui Alexei Navalnîi intră în contradicţie cu angajamentele internaţionale asumate de Rusia în privinţa normelor statului de drept şi libertăţilor fundamentale. Sentinţa intră în contradicţie cu un verdict al Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a catalogat acest caz ca fiind arbitrar şi nerezonabil”, a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

Cer eliberarea imediată” a lui Alexei Navalnîi, a subliniat Josep Borrell Fontelles.

Recomandări

IRAN ȘI ISRAEL CONTINUĂ CONFRUNTAREA
TAYLOR SWIFT, CRITICATĂ DUR DE COURTNEY LOVE
SUNAK PUNE STOP FUMATULUI
VICTORIA BECKHAM A ÎMPLINIT 50 DE ANI
ȘEFUL NATO A VORBIT CU IOHANNIS
EU SUNT MIC, NU FAC NIMIC

De asemenea, Statele Unite au cerut eliberarea lui Aleksei Navalnîi.

O instanţă judiciară din Moscova a decis, marţi, condamnarea la trei ani şi şase luni de închisoare a lui Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare. Tribunalul districtual Simonovski din Moscova a decis înlocuirea sentinţei de condamnare cu suspendare, din cauza încălcării termenilor condamnării şi a acţiunilor de perturbare a ordinii publice. În acest context, instanţa judiciară a dispus anularea condamnării cu suspendare şi înlocuirea sentinţei cu o pedeapsă de trei ani şi şase luni de închisoare. Instanţa a dispus scăderea din sentinţă a zilelor petrecute de Alexei Navalnîi în arest la domiciliu. Sentinţa nu este definitivă şi poate fi contestată prin apel de Alexei Navalnîi în termen de zece zile.

În cursul procesului, Alexei Navalnîi a declarat că este vorba de o încercare a Administraţiei Vladimir Putin de a „provoca temeri pentru milioane de ruşi”.

Disidentul rus Alexei Navalnîi a fost arestat pe 17 ianuarie, la revenirea în Rusia după ce a fost tratat în Germania ca urmare a atacului neurotoxic din august 2020. O instanţă judiciară a decis menţinerea în detenţie a lui Alexei Navalnîi 30 de zile. Serviciul rus al Penitenciarelor a comunicat că Alexei Navalnîi a încălcat termenii unei sentinţe cu suspendare.

Navalnîi a fost condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare pentru furt, un caz din 2014 pe care disidentul îl consideră ca având motivaţie politică. Un termen al controlului judiciar expirase pe 30 decembrie 2020, iar Navalnîi ar fi trebuit să se prezinte la o secţie judiciară.

În plus, Comitetul rus pentru Investigaţii a anunţat recent că Alexei Navalnîi este vizat de o anchetă privind „fraude de amploare”. Liderul opoziţiei ruse este suspectat că ar fi utilizat în scopuri personale fonduri colectate pentru organizaţiile civice pe care le conduce, valoarea presupuselor fraude fiind de 356 de milioane de ruble (3,9 milioane de euro). Alexei Navalnîi conduce mai multe organizaţii nonguvernamentale pentru drepturile omului şi combaterea corupţiei.

Zeci de mii de persoane au protestat în Rusia în ultimele săptămâni, cerând eliberarea lui Alexei Navalnîi.