• Există o amenințare directă că forțele armate ale lui Vladimir Putin vor declanșa – în anumite circumstanțe – cel de-al treilea război mondial dacă vor folosi „arme nucleare tactice” împotriva Ucrainei, a avertizat șeful său militar.
  • Un avertisment înfiorător a fost lansat de Ucraina cu privire la posibilitatea ca Rusia să declanșeze un conflict nuclear în timpul războiului dintre cele două țări.
  • Șeful militar al Ucrainei, Valeriy Zaluzhnyi, a afirmat că există un risc direct ca trupele rusești să folosească arme nucleare tactice în „anumite circumstanțe”.

Există o amenințare directă că forțele armate ale lui Vladimir Putin vor declanșa – în anumite circumstanțe – cel de-al treilea război mondial dacă vor folosi „arme nucleare tactice” împotriva Ucrainei, a avertizat șeful său militar.

Un avertisment înfiorător a fost lansat de Ucraina cu privire la posibilitatea ca Rusia să declanșeze un conflict nuclear în timpul războiului dintre cele două țări.

Șeful militar al Ucrainei, Valeriy Zaluzhnyi, a afirmat că există un risc direct ca trupele rusești să folosească arme nucleare tactice în „anumite circumstanțe”.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Comandantul suprem al armatei a declarat că – în condițiile în care războiul se află în a șasea lună – posibilitatea unui conflict nuclear „limitat” înseamnă că perspectiva unui al treilea război mondial nu poate fi complet exclusă.

În articolul publicat de agenția de știri de stat Ukrinform, Zaluzhnyi a declarat: „Există o amenințare directă de utilizare, în anumite circumstanțe, a armelor nucleare tactice de către forțele armate rusești. Bătăliile de pe teritoriul Ucrainei au demonstrat deja cât de mult neglijează Federația Rusă problemele de securitate nucleară globală chiar și într-un război convențional. În special, din iulie 2022, trupele rusești au instalat o bază militară la centrala nucleară din Zaporojie desfășurând artilerie grea, inclusiv lansatoare multiple de rachete BM-30 Smerch, în incinta acesteia.”

El a continuat: „Este greu de imaginat că până și loviturile nucleare vor permite Rusiei să înfrângă voința de rezistență a Ucrainei. Dar amenințarea care va apărea pentru întreaga Europă nu poate fi ignorată. Nu poate fi complet exclusă nici posibilitatea implicării directe a principalelor puteri ale lumii într-un conflict nuclear „limitat”, care să aducă mai aproape perspectiva celui de-al treilea război mondial.”

Șeful militar a adăugat că orice provocare de acest fel ar declanșa un haos total în întreaga lume, spunând: „Orice încercare rusă de a face pași concreți în utilizarea armelor nucleare tactice trebuie să fie prevenită prin utilizarea întregului arsenal de mijloace aflate la dispoziția puterilor mondiale.

„La urma urmei, începând din acest moment, Federația Rusă va deveni nu numai o amenințare la adresa coexistenței pașnice a Ucrainei, a vecinilor săi și a unui număr de țări europene, ci și un adevărat stat terorist la scară globală.”

În alte evoluții, președintele rus, Vladimir Putin, a avertizat că ar putea amenința cu oprirea tuturor livrărilor de energie către Europa. Comisia Europeană a anunțat că va propune o plafonare a prețului la gazul rusesc pentru a priva Moscova de venituri și pentru a reduce costurile energiei, în condițiile în care Europa se teme de dificultăți în această iarnă.

Ca răspuns, Putin amenință că va opri toate livrările dacă va lua o astfel de măsură, adăugând: „Nu vom furniza gaze, petrol, cărbune, combustibil pentru încălzire – nu vom furniza nimic” dacă se va întâmpla acest lucru, a spus el.

Europa importă de obicei aproximativ 40% din gazul și 30% din petrolul său din Rusia. În plus, Putin a sugerat, de asemenea, restricționarea unui acord mediat de ONU pentru exporturile de cereale ucrainene prin Marea Neagră.

Între timp, au fost raportate lupte grele pe trei fronturi din Ucraina: în nord, în apropierea orașului Harkov, în est, în regiunea industrială Donbas de mine și fabrici, și în sud, în regiunea Kherson.

În sud, în special, Ucraina a organizat o contraofensivă pentru a încerca să recupereze teritoriile ocupate anterior de ruși – ceea ce s-a întâmplat la începutul războiului. Într-un discurs video, președintele ucrainean Volodimyr Zelenski a raportat „vești bune” din regiunea Harkov, la est de Kiev.