• ONU a înființat raportorul special pentru drepturile omului în Coreea de Nord în 2004.
  • Niciunul dintre trimișii speciali nu a primit acces în țară pentru o misiune de anchetă.
  • Acuzațiile au venit în timp ce noul raportor, Elizabeth Salmon, a vizitat Seulul, în prima sa călătorie de la numirea în această funcție luna trecută.

Pyongyangul l-a acuzat vineri pe noul raportor special al ONU pentru drepturile omului în Coreea de Nord că este o marionetă a SUA” și că face remarci nesăbuite impardonabile împotriva regimului.

Acuzațiile au venit în timp ce noul raportor, Elizabeth Salmon, a vizitat Seulul, în prima sa călătorie de la numirea în această funcție luna trecută. Salmon, o profesoară peruană de drept internațional, a avut o serie de întâlniri cu oficiali sud-coreeni și membri ai unor grupuri civice pentru a discuta situația din Nord de la sosirea sa la începutul acestei săptămâni.

Ne-am exprimat deja clar poziția noastră de principiu că nu recunoaștem și nici nu tratăm cu vreun raportor special care este doar o marionetă a SUA, a declarat un purtător de cuvânt anonim al Ministerului de Externe al Coreei de Nord.

Recomandări

ISRAELUL A ATACAT IRANUL
CINE ÎNCEARCĂ SĂ-L ASASINEZE PE ZELENSKI?
TAYLOR SWIFT CÂNTĂ DESPRE GÂNDURILE SUICIDARE
ONU DECIDE DACĂ RECUNOAȘTE SAU NU AUTORITATEA PALESTINIANĂ
CE SECRETE ASCUNDE CHINA
CUM ÎNGRIJEȘTI MEDIUL ÎNCONJURĂTOR

Purtătorul de cuvânt a declarat că activitățile raportorului au fost o acoperire pentru o campanie americană de defăimare a Nordului, acuzându-l pe Salmon că a îndrăznit să facă „remarci impardonabile și nesăbuite care încalcă sistemul nostru inviolabil și drepturile noastre suverane.

ONU nu ar trebui să mai permită ca numele și misiunea sa să fie folosite în mod abuziv pentru politica ostilă a SUA față de RPDC, a adăugat purtătorul de cuvânt, folosind acronimul pentru numele oficial al Nordului.

ONU a înființat raportorul special pentru drepturile omului în Coreea de Nord în 2004, pe măsură ce îngrijorarea internațională a crescut în urma acuzațiilor de încălcări grave în statul izolat. Niciunul dintre trimișii speciali nu a primit acces în țară pentru o misiune de anchetă.