- Amenințările nucleare ale lui Vladimir Putin ar trebui luate în serios, potrivit ministrului britanic de externe Gillian Keegan.
- Keegan a mai spus că Putin a încercat să „denatureze complet ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”.
- Întrebată despre cât de serios ar trebui să luăm amenințarea că Putin nu blufează în legătură cu pregătirea sa de a folosi arme nucleare, Keegan a declarat pentru Sky News: „Ei bine, în mod clar este ceva ce ar trebui să luăm foarte în serios, pentru că, știți, noi nu deținem controlul și nu sunt sigură că nici el nu deține controlul”.
Amenințările nucleare ale lui Vladimir Putin ar trebui luate în serios, potrivit ministrului britanic de externe Gillian Keegan. Ministrul a mai spus că Putin a încercat să „denatureze complet ceea ce s-a întâmplat în Ucraina”.
Întrebată despre cât de serios ar trebui să luăm amenințarea că Putin nu blufează în legătură cu pregătirea sa de a folosi arme nucleare, Keegan a declarat pentru Sky News: „Ei bine, în mod clar este ceva ce ar trebui să luăm foarte în serios, pentru că, știți, noi nu deținem controlul și nu sunt sigură că nici el nu deține controlul”.
Ea a adăugat: „Aceasta este în mod evident o escaladare și, desigur, pentru poporul rus care va fi acum înrolat în acest război.”
La începutul interviului, Keegan a discutat despre contextul mai larg al discursului lui Putin, în special despre modul în care acesta încadrează violențele în curs de desfășurare din Ucraina.
„Este vorba de războiul ilegal al Rusiei în Ucraina și, desigur, noi vom fi în continuare alături de Ucraina, la fel ca toți aliații noștri din NATO”, a spus ea. Ea a adăugat: „O parte din limbajul folosit acolo a fost destul de îngrijorător și am îndemna la calm”.
În timp ce mesajul lui Putin și reacția lui Keegan la acesta, sunt alarmante, nu este nici pe departe prima dată când președintele rus a făcut amenințări cu privire la utilizarea armelor apocaliptice.
Amenințarea unui război nuclear a planat asupra conflictului din Ucraina pe toată durata acestuia și a influențat răspunsul Occidentului și acordarea de ajutor în acest conflict. Putin și aliații săi s-au folosit în mod repetat de amenințare ca mijloc de a ține cât mai mult la distanță influența occidentală în lupte.
Chiar în ultimele zile, televiziunea rusă de stat s-a gândit la posibilitatea de a bombarda Marea Britanie și Germania, unii sugerând chiar că ar fi trebuit să o facă în timpul funeraliilor Reginei.
În iunie, ea a fost amenințată de un aliat apropiat al lui Putin, care a insistat că Marea Britanie ar putea „înceta să mai existe” dacă Rusia ar ataca, într-o amenințare voalată.