• Până în 1998, orice complex mare de apartamente din Norvegia era obligat să aibă un adăpost antiatomic.
  • Guvernul propune două tipuri de adăposturi: unele noi, care să protejeze împotriva armelor chimice și radioactive, și unele care să protejeze împotriva armelor convenționale.
  • „În acest caz, adăposturile sunt una dintre măsurile de protecție de care avem nevoie”, a spus ministrul norvegian al justiției și securității publice.

Norvegia intenționează să reintroducă obligația de a construi adăposturi antiatomice în clădirile noi, o practică întreruptă în 1998, a anunțat vineri guvernul norvegian, scrie POLITICO.

Decizia vine în contextul în care războiul la scară largă al Moscovei împotriva Ucrainei se apropie de cea de-a treia aniversare, iar Rusia – care împarte o graniță cu Norvegia în Cercul Polar Arctic – nu dă semne că și-ar abandona postura agresivă.

„Există mai multă incertitudine în jurul nostru. Trebuie să avem grijă de populația civilă, în cazul celui mai rău scenariu cu război sau atac armat”, a declarat ministrul norvegian al justiției și securității publice, Emilie Enger Mehl, pentru radiodifuzorul public NRK.

Recomandări

SCHOLZ: CE SPUNE TRUMP E GREȘIT
TRUMP PIERDE PE CETĂȚENIE
UNDE MERGI AZI?
CE VACANȚĂ DE LUX ALEGI?
TRUTH SOCIAL E BANNED
ZUCKERBERG FACE ROBOȚI CU A.I.

„În acest caz, adăposturile sunt una dintre măsurile de protecție de care avem nevoie”, a adăugat ea.

Până în 1998, orice complex mare de apartamente din Norvegia era obligat să aibă un adăpost antiatomic; dar de atunci nu au mai fost construite noi adăposturi antiatomice. Mehl a declarat că cerința se va aplica complexelor mai mari de 1.000 de metri pătrați.

Guvernul propune două tipuri de adăposturi: unele noi, care să protejeze împotriva armelor chimice și radioactive, și unele care să protejeze împotriva armelor convenționale, care ar putea fi refolosite din stațiile de metrou sau garaje.

Măsura face parte dintr-un raport total de pregătire care conține mai mult de o sută de recomandări diferite menite să consolideze și să pregătească Norvegia – pentru un eventual război, dar și în cazul unor condiții meteorologice extreme sau al unor evenimente precum o pandemie.

Citește și