• Inculparea lui Trump îl pune în aceeași tabără cu Berlusconi, Netanyahu și alți lideri mondiali.
  • Donald Trump este așteptat să se predea autorităților din New York pentru procedurile uzuale persoanelor inculpate în dosare penale.
  • Săptămâna trecută, marele juriu din Manhattan l-a pus sub acuzare în cazul banilor plătiți actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels.

După ce a fost pus sub acuzare la New York săptămâna trecută, fostul președinte Donald Trump a declarat că SUA sunt acum o națiune din lumea a treia” , iar alți republicani care se opun acuzațiilor acuză sistemul juridic american că se aseamănă cu o republică bananieră din lumea a treia”.

Dar punerea sub acuzare a lui Trump – semnificativă, deoarece este primul fost președinte american care face obiectul unor acuzații penale emise de un mare juriu – nu este chiar atât de inedită în democrațiile moderne.

Trump se alătură acum altor foști lideri inculpați în urma mandatului lor – în mare parte de probleme legate de corupție -, inclusiv fostul premier italian, Silvio Berlusconi, alături de alți lideri proeminenți din națiunile democratice.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Berlusconi a fost implicat în aproape 36 de dosare penale, cu o condamnare pentru fraudă fiscală în 2012; premierul israelian Benjamin Netanyahu a fost pus sub acuzare în 2020 pentru corupție, iar fostul președinte taiwanez Chen Shui-bian a fost condamnat pentru luare de mită în 2009.

Zeci de democrații, precum Franța, Coreea de Sud și Brazilia, au avut lideri urmăriți penal pentru infracțiuni, iar aproape 80 de națiuni au avut foști lideri încarcerați sau urmăriți penal în ultimii 20 de ani, scrie Fox News.

Președintele brazilian Luiz Inácio Lula da Silva, care a revenit în funcție în ianuarie după ce l-a învins pe Jair Bolsonaro, a fost condamnat la 12 ani de către un tribunal federal pentru acuzații de corupție în 2018.

Citește și:

Cum va fi arestat și inculpat Donald Trump: procedura penală. Ce se întâmplă după trimiterea în judecată?

Donald Trump, pus sub acuzare penală. Marele Juriu din Manhattan a decis inculparea fostului președinte american

LIVE UPDATE. Donald Trump se predă la New York şi va fi inculpat penal. Ce trebuie să știi