• Donald Trump este așteptat să se predea autorităților din New York pentru procedurile uzuale persoanelor inculpate în dosare penale.
  • Săptămâna trecută, marele juriu din Manhattan l-a pus sub acuzare în cazul banilor plătiți actriței de filme pentru adulți Stormy Daniels.
  • Uite ce trebuie să știi despre procedurile judiciare – și ce se va întâmpla în continuare.

Fostul președinte al SUA, Donald Trump, se pregătește în această seară să ajungă în fața judecătorului Curții Supreme din New York, care-l va pune oficial sub acuzare, devenind astfel primul președinte din istoria SUA inculpat penal.

Lui Trump i se vor prezenta toate capetele de acuzare din dosarul Stormy Daniels și va fi arestat. Cu toate acestea, este posibil ca Trump să nu fie încătușat, fiind deja ca demnitar sub protecția unei instituții de aplicare a legii – Secret Service, iar o parte din presa americană susține că lui Trump nu i se va lua nici celebrul mugshot – chipul său fiind deja cunoscut la nivel internațional.

Tot astăzi, judecătorul Juan Merchan va desigila rechizitoriul la adresa lui Trump și vom afla în sfârșit care sunt acuzațiile, dar și probele pe care le-au strâns procurorii din Manhattan împotriva sa prin intermediul Marelui Juriu.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

Programul exact al evenimentelor nu este clar, însă se așteaptă ca susținătorii lui Trump, protestatari și reporteri din întreaga lume să se adune în fața tribunalului din Lower Manhattan, scrie Washington Post.

FOTO – Hepta

Ce se întâmplă astăzi?

  1. În jurul orei 21.15, Donald Trump se va preda în biroul procurorului districtual din Manhattan.
  2. Donald Trump va fi amprentat, i se vor lua probe ADN. Nu va fi încătușat, nu este sigur dacă i se va lua un mug-shot.
  3. Trump va urca la etajul 15 în clădirea în care se află și Curtea Supremă din Manhattan pentru a-i fi prezentate oficial acuzațiile penale și în care judecătorul Curții Supreme Juan Merchan îl va inculpa oficial.
  4. Donald Trump își va susține nevinovăția în fața judecătorului Merchan.
  5. Trump va fi liber să plece la Mar a Lago pentru a-și susține conferința de presă.
  6. Judecătorul Merchan va decide dacă Trump va avea o serie de interdicții în acest caz.
  7. Judecătorul Merchan va desigila rechizitoriul la adresa lui Trump.
  8. Judecătorul Merchan va stabili un program pentru pașii următori din procesul preliminar care va avea loc.

Uite ce trebuie să știi despre procedurile judiciare și ce se va întâmpla în continuare, conform Washington Post.

Ce este un rechizitoriu?

Atunci când cineva este pus sub acuzare de către un mare juriu înseamnă că este acuzat de una sau mai multe infracțiuni. „Un rechizitoriu este doar un mod sofisticat de a spune documentul de acuzare. Este o bucată de hârtie care conține acuzațiile „ , a declarat Anna G. Cominsky, profesor la New York Law School.

Marele juriu, care în New York este format din 23 de membri ai publicului, ascultă probele de la martori prezentate de procurori pe o perioadă de mai multe zile, săptămâni sau luni. La finalul acestui proces, procurorii decid dacă vor cere juraților să voteze asupra unei acuzații. O majoritate trebuie să voteze pentru a pune sub acuzare persoana în cauză.

Va fi arestat Trump?

El va fi arestat, dar nu se va întâmpla ca în emisiunile de televiziune, cu suspecți scoși din casele lor în cătușe. În schimb, Trump și avocații săi au aranjat predarea sa cu procurorii. Asta înseamnă că procedura de astăzi nu va fi făcută publică, iar organizațiile media nu au permisiunea să filmeze sau să difuzeze nimic din sala de judecată, conform unui ordin judecătoresc. Totuși, se va permite unor fotografi să facă poze în sala de judecată, dar doar înainte de începerea oficială a procedurilor.

Luni, Trump a zburat de la casa sa din Florida la New York. El plănuia să rămână peste noapte în apartamentul său din Trump Tower și era de așteptat să se predea înainte de audiere.

Cum va intra Trump în instanță?

În mod obișnuit, după prezentarea la tribunal, inculpații sunt ținuți în celule speciale din apropierea tribunalului înainte de a fi înregistrați prin procedurile menționate.

În cazul lui Trump, acest lucru nu se va întâmpla, însă. Odată ce va fi procesat, Trump va fi dus în privat în sala de judecată.

Acolo, se vor citi acuzațiile care i se duc de către procuratură. După această procedură, fostul președinte va fi, cel mai probabil, eliberat cu anumite restricții de călătorie.

În mod obișnuit, acuzații ar trebui să iasă, apoi, din clădire prin ușile principale, însă Secret Service va dori, foarte probabil, să limiteze timpul de expunere publică a lui Trump, așa că fostul președinte va fi dus înapoi la mașină prin coridoare lăturalnice.

Odată plecat, Trump urmează să meargă la aeroport pentru un zbor de întoarcere la Mar-a-Lago, de unde este așteptat să susțină un discurs.

Va exista o poză cu Trump?

Fostului președinte urmează să i se ia amprentele, iar în mod normal, i s-ar face și fotografiile față-profil. Având în vedere profilul public al lui Trump și faptul că este unul dintre cele mai cunoscute personaje, este posibil ca autoritățile să decidă să nu-i mai facă fotografiile, temerea fiind că ele ar putea să fie făcute publice, ceea ce ar încălca legile statului New York.

Ce se întâmplă după trimiterea în judecată?

La o audiere tipică de punere sub acuzare, judecătorul stabilește data următoarei ședințe de judecată și explică părților despre ce va fi vorba la acea audiere.

FOTO – WTP

Cine este judecătorul care supraveghează procedurile judiciare?

Judecătorul Juan Merchan, un veteran al instanței penale din Manhattan, este cel care prezidează cazul.

Anul trecut, Merchan a supervizat un proces penal al Trump Organization care s-a încheiat cu condamnarea companiei imobiliare, de către un juriu, pentru fraudă fiscală. Unul dintre cei mai longevivi directori ai organizației, Allen Weisselberg, a pledat vinovat și a fost trimis la închisoare.

Se va ajunge la judecată?

Cu excepția cazului în care Trump ajunge la un acord cu procurorii sau dacă acuzațiile sunt respinse, cazul va fi judecat.

De ce este acuzat Donald Trump?

Acuzațiile din rechizitoriu nu au fost încă dezvăluite public, însă, înainte de această primă înfățișare în instanță, avocații fostului președinte au fost înștiințați că Donald Trump este anchetat în legătură cu acuzațiile aduse de actrița de filme porno Stormy Daniels.

Decizia punerii sub acuzare a fost luată de un mare juriu, după ce a audiat probe cu privire la o presupusă plată de 130.000 de dolari în ultimele zile ale campaniei prezidențiale din 2016.

Stephanie Clifford, cunoscută cu numele de scenă Stormy Daniels, a declarat că a fost plătită pentru a păstra tăcerea în legătură cu o aventură sexuală pe care a avut-o cu Donald Trump la un hotel din Lake Tahoe, în 2006. Tăcerea sa ar fi fost cumpărată pentru a nu-i compromite șansele de a fi ales președinte.

Plata în sine nu este considerată ilegală, ci modul în care ar fi fost făcută de către fostul avocat al lui Donald Trump, Michael Cohen. Acesta ar fi falsificat registrele de afaceri spunând că plata era pentru onorarii legale.

Iar pentru că momentul a coincis cu perioada campaniei electorale, este posibil să fie încălcate și legile privind plățile care influențează o campanie electorală.

Fostul președinte american neagă această aventură, iar avocații săi au anunțat că pledează „nevinovat” la înfățișarea de marți. În plus, Trump a prezentat acuzațiile ca fiind motivate politic.

Donald Trump nu va sosi încătușat la tribunal, conform unuia dintre avocații săi, asta deoarece o astfel de procedură este folosită în cazul suspecților despre care se crede că reprezintă un risc de fugă sau de pericol. În plus, nu va fi organizată o „defilare” în fața presei, din motive de securitate.

Poți candida la președinție din închisoare?

Din punct de vedere tehnic, da – și a mai fost făcut înainte. Deși ar putea fi dificil din punct de vedere politic și logistic să candidezi la președinție dintr-o celulă de închisoare, nu există nimic în Constituție care să-i interzică lui Trump să facă acest lucru.

Citește și:

LIVE UPDATE. Donald Trump se predă la New York şi va fi pus oficial sub acuzare. Ce trebuie să știi

Viktor Orban îi rămâne fidel lui Donald Trump și îl susține: „Continuați să luptați, domnule președinte!”

Donald Trump a ajuns la New York. Fostul președinte american va fi pus oficial sub acuzare