• Statele Unite plănuiesc o „cooperare” între Garda Naţională şi armata taiwaneză, a declarat marţi preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen, aprofundând legăturile de securitate în faţa a ceea ce guvernul de la Taipei reclamă a fi o ameninţare în creştere din partea Chinei.
  • Statele Unite sunt cel mai important susţinător internaţional şi furnizor de arme al Taiwanului, revendicat de chinezi, în ciuda lipsei unor legături diplomatice oficiale. China şi-a intensificat activităţile militare în apropierea Taiwanului pentru a-şi afirma pretenţiile de suveranitate, relatează Reuters.
  • Armata chineză a declarat săptămâna trecută că a desfăşurat recent un exerciţiu în jurul Taiwanului ca un „avertisment solemn” împotriva „cooperării” sale cu Statele Unite.

Acest lucru a avut loc după ce preşedintele american Joe Biden a înfuriat China, părând să semnaleze o schimbare în politica americană de „ambiguitate strategică” în ceea ce priveşte Taiwanul, afirmând că Statele Unite se vor implica militar în cazul în care China ar ataca insula. Oficialii americani au declarat că nu a existat nicio schimbare de politică.

Întâlnindu-se cu senatorul american Tammy Duckworth, aflat în vizită la biroul său din Taipei, Tsai a remarcat faptul că Duckworth a fost unul dintre principalii sponsori ai Legii privind parteneriatul cu Taiwanul, care a primit sprijin bipartizan în Congresul SUA, deşi nu a devenit încă lege.

Ca urmare, Departamentul american al Apărării planifică acum în mod proactiv cooperarea între Garda Naţională a SUA şi forţele de apărare din Taiwan”, a declarat Tsai, fără a oferi detalii.

Recomandări

RADU MAZĂRE A FOST ELIBERAT CONDIȚIONAT
ZELENSKI MERGE LA MADRID
VARA ÎȘI INTRĂ ÎN DREPTURI
PREMIERĂ ÎN MEDICINĂ
CUM CREȘTEM PRODUCȚIA DE PORUMB
VIVIENNE RENUNȚĂ LA NUMELE DE FAMILIE

Presa taiwaneză a relatat anterior că Taiwanul ar putea încheia un parteneriat cu Garda Naţională din Hawaii pentru acest program.

Aşteptăm cu nerăbdare o cooperare mai strânsă şi mai profundă între Taiwan şi SUA în chestiuni de securitate regională”, a adăugat Tsai.

Duckworth a declarat că a fost în vizită pentru a reitera faptul că ţara sa este alături de Taiwan şi că există un sprijin „extraordinar” pentru insulă din partea legislatorilor americani.

Cu toate acestea, săptămâna trecută, Taiwanul nu a fost inclus în Cadrul economic indo-pacific pentru prosperitate al Statelor Unite, sau IPEF, în ciuda eforturilor sale.

Tsai a declarat că Taiwanul va continua să îşi exprime dorinţa de a participa. „În viitorul apropiat, aşteptăm cu nerăbdare ca Taiwanul şi Statele Unite să colaboreze pentru a face noi paşi în vederea dezvoltării unor planuri concrete care să aprofundeze şi mai mult parteneriatul nostru economic”.