• ANAF va începe, din iulie, „controale masive” asupra veniturilor persoanelor fizice, ca sursă a obținerii averilor fiecărei persoane, a anunțat președintele instituției Lucian Heiuș.
  • El a precizat că va fi verificat dacă averile acumulate sunt în concordanță cu veniturile obținute.
  • Șeful ANAF afirmă că în ultimii 10-11 ani controalele s-au făcut „într-un ritm foarte timid”, circa 630 de decizii de impunere în perioada menţionată, iar media de impunere fiind de aproximativ 100.000 de euro.

ANAF va începe, din iulie, „controale masive” asupra veniturilor persoanelor fizice, ca sursă a obținerii averilor fiecărei persoane, a anunțat președintele instituției Lucian Heiuș.

„Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează, care cheltuie sume de bani exorbitante sfidând pe omul de rând și care în viața lor n-au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au, constați că ele sunt aproape inexistente”, a afirmat Heiuș, președintele ANAF.

Lucian Heiuș a declarat că instituția a făcut o analiză pe 20 de milioane de CNP-uri, în urma căreia urmează ca românii să fie controlați de la 1 iulie.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

„Noi ne-am uitat la CNP, nu la nume. Nu vă pot spune daca sunt politicieni, cântăreți. Putem controla și bunici, mătuși care anunță că au donat sume enorme. Persoane fizice. Ne uităm și la vacanțele în care au fost. Luăm informații inclusiv de pe Facebook”, a afirmat Heiuș.

El a precizat că va fi verificat dacă averile acumulate sunt în concordanță cu veniturile obținute.

„Vrem să vedem dacă sunt justificate averile. Unii fac evaziune fiscală, nu plătesc impozite”, a spus acesta.

Oameni buni, 20 de miliarde de euro în patru ani la 560.000 de oameni… Nu se mai poate continua în acest mod. Fiscul din România trebuie să facă ce face orice fisc din lume, trebuie să controlăm şi să verificăm veniturile şi modul de dobândire de la persoanele fizice!”, spune Lucian Heiuş.

„O să vă surprindă ceea ce vă spun. Astăzi sunt multe situații în care, atunci când inițiem atragerea răspunderii unei persoane pe alte spețe, iei informații de peste tot. Inclusiv de pe Facebook poți să afli pe unde a umblat, ce a făcut, să-i faci niște estimări”, a afirmat șeful ANAF.

„O persoană care era condamnată penal și trebuia să plătească o anumită sumă își mutase o parte din proprietăți pe numele mamei, care avea un alt nume. Uitându-se colegii mei, la un moment dat, pe Facebook-ul persoanei respective a constatat că-i spunea la mulți ani unei doamne în vârstă. Îi spunea: La mulți ani, mamă! Au verificat oamenii și au constatat că, în urmă cu un an, persoana respectivă își mutase două apartamente și niște terenuri pe numele persoanei, ceea ce a dus la atragerea răspunderii”, a spus Heiuș, prezentând un exemplu de speță cu care ANAF a câștigat în instanță.

Șeful ANAF afirmă că în ultimii 10-11 ani controalele s-au făcut „într-un ritm foarte timid”, circa 630 de decizii de impunere în perioada menţionată, iar media de impunere fiind de aproximativ 100.000 de euro.