• Ucraina a luat o decizie de a păstra Bahmut cât mai mult timp posibil, întărind-o cu unități de elită duminică.
  • Apărarea ucraineană a Bahmut rămâne solidă din punct de vedere strategic.
  • Președintele rus Vladimir Putin a stabilit cucerirea provinciilor estice Luhansk și Donețk.

Trupele ucrainene au ieșit încet din cele mai precare apărări din Bahmut în ultima săptămână din februarie și prima din martie, dar nu au cedat orașul estic forțelor rusești. Tactica foloistă de Ucraina a fost probabil să limiteze pierderile, continuând în același timp să atragă forțele rusești în ceea ce acum se numără ca fiind cea mai lungă și mai dură bătălie din război.

Președintele rus Vladimir Putin a stabilit cucerirea provinciilor estice Luhansk și Donețk, cunoscute colectiv sub numele de regiunea Donbas în Ucraina, ca fiind unul dintre obiectivele sale – iar Bahmut din Donețk este esențial pentru acest lucru.

Înțelegem că, după Bahmut, ar putea merge mai departe”, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski pentru CNN. Ei ar putea merge la Kramatorsk. Ar putea merge la Sloviansk. Ar fi un drum deschis pentru ruși după Bahmut către alte orașe din Ucraina în direcția Donețk”.

Recomandări

CINE AR CANDIDA PENTRU ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Ucraina a luat o decizie strategică de a păstra Bahmut cât mai mult timp posibil, întărind-o cu unități de elită duminică, în timp ce forțele rusești din grupul de mercenari Wagner au intrat în suburbiile sale nordice.

Zelenski a declarat că principalii săi comandanți au fost în favoarea continuării operațiunii de apărare și a consolidării în continuare a pozițiilor noastre în Bahmut”, un oraș cu o populație de aproximativ 70.000 de persoane înainte de război. El nu a detaliat motivele, dar Institutul pentru Studiul Războiului a sugerat că Bahmut a fost o mașină de tocat carne pentru forțele rusești, deturnându-le de la alte părți ale frontului lung de 800 km.

Apărarea ucraineană a Bahmut rămâne solidă din punct de vedere strategic, deoarece continuă să consume forța de muncă și echipamentul rusesc, atâta timp cât forțele ucrainene nu suferă pierderi excesive”, a declarat think tank-ul cu sediul în Statele Unite într-o evaluare de război.

Este puțin probabil ca forțele rusești să obțină rapid câștiguri teritoriale semnificative atunci când duc un război urban, ceea ce de obicei favorizează apărătorul și poate permite forțelor ucrainene să provoace pierderi mari unităților rusești care avansează – chiar și atunci când forțele ucrainene se retrag în mod activ”, a precizat acesta.