- SUA acuză că Rusia este responsabilă pentru ultimul atac cibernetic asupra sistemelor software guvernamentale.
- Kremlinul neagă acuzațiile.
- Unii cercetători cibernetici au sugerat că serviciul rus de informații externe SVR ar fi putut sta în spatele ultimului atac.
Secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, a declarat vineri că Rusia este responsabilă pentru un atac cibernetic care a încorporat, cu rea intenție, cod în sistemele software guvernamentale americane și ale altor guverne și companii din întreaga lume.
Advertisment
Kremlinul a negat întotdeauna implicarea Moscovei în atacurile cibernetice împotriva Occidentului. A spus că Rusia nu are nimic de-a face cu acest ultim atac.
Iată câteva informații despre posibilele motive ale Rusiei pentru un astfel de atac și detalii despre ofensiva cibernetică rusă și capacitățile de război al informațiilor, oferite într-o analiză Reuters.
Recomandări
Kremlinul a spus de multe ori că dorește să îmbunătățească legăturile cu Statele Unite, care sunt încă tensionate de problemele din Ucraina până în Siria.
Dar Rusia consideră în mod deschis Statele Unite ca principalul adversar geopolitic al său și ca o amenințare la adresa securității sale naționale.
Vladimir Putin a acuzat Washingtonul că a început o nouă cursă a înarmărilor
Președintele Vladimir Putin a acuzat Washingtonul că a început o nouă cursă a înarmărilor, iar pe NATO că mută infrastructura militară mai aproape de granițele Rusiei. El s-a plâns de sancțiunile SUA, parte din ceea ce Putin spune că ar fi o încercare de a reține Rusia din punct de vedere economic și tehnologic.
Rusia verifică în mod regulat apărarea SUA, zboară cu bombardiere strategice cu capacitate nucleară lângă Alaska și trimite submarine în Atlantic pentru a se ascunde în largul coastei de est.
Putin s-a plâns că președintele Donald Trump nu a reușit să îmbunătățească legăturile dintre SUA și Rusia și a evidențiat ceea ce a numit retorica dură anti-rusă a președintelui ales Joe Biden.
Joi, Putin a acuzat agențiile de informații americane că au făcut o serie de investigații recente, publicate în mass-media cu privire la persoane apropiate lui. Fără să ofere dovezi, el a legat, de asemenea, agențiile de informații americane de otrăvirea criticului de la Kremlin, Alexei Navalny.
Putin nu l-a felicitat pe Biden pentru victoria sa la alegerile din 3 noiembrie, până pe 15 decembrie. Putin a declarat luna trecută că nu este îngrijorat de faptul că întârzierea sa în felicitarea lui Biden va agrava legăturile dintre SUA și Rusia.
Unii cercetători au sugerat că serviciul rus de informații externe SVR ar fi putut sta în spatele ultimului atac
Washington Post a citat surse din 13 decembrie spunând că Statele Unite au identificat „Cozy Bear” ca fiind responsabil pentru ultimul atac cibernetic la care se referă Pompeo.
Hackerii de la „Cozy Bear” au fost detectați de firma de securitate cibernetică CrowdStrike pe serverele Partidului Democrat din SUA în perioada premergătoare alegerilor prezidențiale din 2016, când conturile de e-mail ale personalului Hillary Clinton au fost piratate.
În iulie, Marea Britanie, Statele Unite și Canada au acuzat „Cozy Bear” că a încercat să fure cercetarea vaccinului COVID-19 de la instituțiile academice și farmaceutice din întreaga lume.
Informațiile militare rusești, cunoscute în mod obișnuit sub numele de GRU, au capacități puternice de infracțiuni cibernetice, potrivit agențiilor de informații americane.
În special, GRU controlează un grup de hacking cunoscut cercetătorilor cibernetici sub denumirea de „Fancy Bear” sau APT28 (amenințare persistentă avansată 28).
Grupul respectiv, potrivit unui rechizitoriu al Departamentului de Justiție depus în 2018, a fost cel care a spart conturile de e-mail ale personalului Hillary Clinton înainte de alegerile din 2016.
Reuters a raportat în septembrie că Microsoft credea că „Fancy Bear” a vizat și o firmă care lucrează cu Biden.
În 2016, Agenția Mondială Antidoping a acuzat hackerii ruși că au furat informații medicale confidențiale despre sportivii olimpici ai SUA și au publicat-o online. Ulterior, FBI a confiscat domeniul site-ului – www.fancybear.net – unde informațiile au fost lansate.
Hackerii „Fancy Bear” au fost, de asemenea, legați de anchetatorii de securitate cibernetică la atacurile cibernetice asupra alegerilor din SUA și Franța.
Procurorii americani spun că Agenția de Cercetare pe Internet (IRA) din Sankt Petersburg a jucat un rol cheie în eforturile rusești de a încerca să influențeze alegerile din 2016 în favoarea lui Trump.
A făcut acest lucru, spun ei, inundând rețelele sociale cu rapoarte false și teorii ale conspirației, în încercarea de a exploata diviziunile existente.
Partenerii noștri