- Ca o consecință a acaparării puterii de către talibani în Afganistan, numeroase persoane care au fost asociate cu intervenția occidentalilor au părăsit țara de teamă.
- Printre aceste persoane se află și angajați din guvernele occidentale și lucrători din domeniul ajutorului umanitar.
Mai puțin de 12.000 de oameni au fost transportați prin intermediul aeroportului din Kabul de la debutul unui tumultuos proces de salvare desfășurat începând de duminica trecută.
Printre aceste persoane se numără personalul din guvernele occidentale și ai agențiilor pentru asistență umanitară, dar și locuitori din Afganistan care au colaborat cu administrațiile statelor occidentale ori cu organismele lor. Totodată, se numără și cei considerați a fi în pericol din pricina caracterului lor profesional, cum sunt jurnaliștii, interpreții și activiștii din domeniul drepturilor omului, a scris The Guardian.
Circa 7.000 dintre aceștia au fost evacuați din Kabul cu aeronave de transport militar americane. Regatul Unit a declarat că a evacuat 1.200 de civili încă de miercuri dimineață, în timp ce ministrul Apărării din Germania a afirmat că a reușit să evacueze 1.700 de cetățeni până vineri după-amiază.
Recep Tayyip Erdoğan, șeful statului turc, a informat că până în prezent Turcia a evacuat cu avioanele 550 de oameni din Afganistan, în vreme ce Franța și Italia au comunicat că fiecare a reușit să transporte câte 500 de oameni. Celelalte națiuni implicate în eforturile de evacuare a refugiaților sunt Australia, Canada, Republica Cehă, Danemarca, Polonia, Elveția, dar și România.
În ce țări vor ajunge refugiații afgani
Tașkent, capitala Uzbekistanului, Doha din Qatar și Islamabad din Pakistan sunt locurile din care evacuații vor fi trimiși cu curse aeriene regulate către țara de destinație.
În Albania, Kosovo și Macedonia de Nord vor fi găzduiți provizoriu o parte dintre afgani, în special civili care au lucrat pentru misiunile internaționale sau americane de acolo, în timp ce se procesează vizele lor americane.
Cele trei țări din Balcani sunt și primele țări din Europa care s-au implicat într-un acord de țară de tranzit cu Statele Unite și vor continua să găzduiască evacuați afgani în acest weekend. În plan sunt și vor fi incluse și țări precum Columbia, Uganda și Qatar.
Care sunt țările care și-au luat angajamentul de a-i găzdui?
Prima este desigur SUA, care s-au oferit să găzduiască 10.000 de refugiați din Afganistan, în timp ce Australia va prelua 3.000 de migranți în baza unui program deja existent.
Tadjikistanul a anunțat că este dispus să adăpostească 100.000 de imigranți din Afganistan, cu toate că celelalte foste state ale Uniunii Sovietice de la granița cu Afganistanul, inclusiv Pakistanul, plănuiesc să-și închidă granițele de frica insurgenței talibane.
Circa 10.000 de refugiați din Afganistan vor fi preluați de Germania, a precizat cancelarul german Angela Merkel în fața colegilor săi de partid.
Recep Tayyip Erdogan, președintele turc, a solicitat Uniunii Europene să respecte angajamentele luate anterior cu privire la refugiați și migranți și să furnizeze asistență țărilor învecinate. „Să-și respecte sincer angajamentele”, a subliniat Erdogan, făcând referire la un acord încheiat în 2016 care le permite migranților „neregulamentari” să fie trimiși înapoi, în Turcia, în schimbul ajutoarelor.
Bruxellesul ar trebui să ajute statele vecine, cum ar fi Iranul, să facă față oricăror noi mișcări masive de oameni, a afirmat Erdogan, acum că este preocupat de o creștere a numărului de refugiați afgani. „Un nou val de migrație este inevitabil dacă nu se iau măsurile necesare în Afganistan și în Iran”, i-a spus Erdogan premierului grec Kyriakos Mitsotakis.
Deja Grecia a comunicat că refugiații afgani care ajung la malurile sale ar putea fi retrimiși în Turcia, pe care o consideră a fi o destinație „sigură” pentru refugiați.
Regatul Unit a publicat un plan de acomodare care ar putea oferi adăpost la 20.000 de refugiați afgani în cursul următorilor ani, punând accentul pe femei, minori și pe membri ai minorităților religioase. Și Canada s-a implicat în relocarea unui număr echivalent de refugiați.
Este lumea pe cale să experimenteze o nouă criză a refugiaților?
Conform unui articol recent, pe măsură ce se desfășoară repercusiunile din Afganistan, oficialii UE intră în panică în legătură cu posibilitatea unei noi crize a refugiaților, similară celei din 2015.
Conform agenției ONU pentru refugiați, mai mult de 550.000 de afgani au fost dislocați în interiorul țării din ianuarie, pe lângă celelalte 3 milioane de persoane care erau deja strămutate la începutul anului. Cele mai multe dintre aceste persoane, adică în jur de 300.000, și-au abandonat gospodăriile pe fondul deteriorării situației privind securitatea în ultima săptămână.
Cu toate acestea, până în prezent, nu s-a constatat niciun exod vizibil de persoane din această țară sfâșiată de război. În condițiile în care talibanii au închis punctele cheie de frontieră, iar Pakistanul și-a consolidat de curând frontiera cu Afganistanul, iar Turcia adăpostește deja o mare parte a populației de refugiați, mulți afgani se vor zbate să își găsească o cale de ieșire.
În perioada care va urma, alte campanii de reprimare a talibanilor, seceta și extinderea pandemiei COVID-19 ar putea schimba realitatea actuală.