• Potrivit miniștrilor și diplomaților, Ucraina este pe cale să devină un candidat oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană.
  • Liderii UE de la Bruxelles sunt așteptați să semneze recomandarea de săptămâna trecută a Comisiei Europene, executivul UE.
  • Dacă va fi admisă, Ucraina va fi cea mai mare țară din UE ca suprafață și a cincea cea mai populată.

Ucraina este pe cale să devină un candidat oficial pentru aderarea la Uniunea Europeană, într-o decizie simbolică, dar care îi ridică moralul după invazia Rusiei, spun miniștrii și diplomații.

Liderii UE de la Bruxelles sunt așteptați să semneze recomandarea de săptămâna trecută a Comisiei Europene, executivul UE.

După mai multe zile de discuții interne ale UE, nu a apărut nicio opoziție în rândul celor 27 de state membre, au declarat trei diplomați, potrivit The Washington Post.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

Lucrăm la punctul în care îi spunem președintelui rus Vladimir că Ucraina aparține Europei, că vom apăra și noi valorile pe care le apără Ucraina„, a declarat ministrul luxemburghez de externe Jean Asselborn.

Ce s-ar întâmpla de fapt dacă Ucraina ar adera la UE

Candidatura reprezintă începutul unui proces care necesită reforme ample pentru a se conforma unei serii de standarde, de la politica judiciară la serviciile financiare și siguranța alimentară.

Cu toate acestea, decizia UE pune Kievul pe calea realizării unei aspirații care ar fi fost inaccesibilă cu doar câteva luni în urmă. Procesul constă în mai multe etape, inclusiv adoptarea tuturor legilor și reglementărilor Uniunii Europene.

Ce se întâmplă dacă Ucraina aderă la UE

Uniunea Europeană este în principal o organizație economică și politică, nu o alianță militară, așa cum este NATO. Acest lucru înseamnă că aderarea nu ar însemna neapărat că statele membre ale UE ar lua direct armele în războiul cu Rusia.

Șeful NATO avertizează că războiul din Ucraina ar putea dura ani de zile. Secretarul general Jens Stoltenberg spune că aliații Ucrainei trebuie să fie pregătiți pentru un conflict de lungă durată și ,,nu trebuie să renunțe” la sprijinul lor economic și material.

Totuși, aderarea poate face o mare diferență economică, așa cum s-a întâmplat în cazul Bulgariei și al României, al căror PIB s-a dublat și, respectiv, aproape triplat de când au devenit parte a UE.

În plus, există și beneficii militare. UE are o clauză de apărare reciprocă, care prevede că, în cazul în care o țară din UE este victima unei agresiuni armate pe teritoriul său, celelalte țări din UE au obligația de a o ajuta și de a-i acorda asistență prin toate mijloacele aflate în puterea lor.

Deși statutul de candidat este în principal simbolic, această decizie va contribui la ridicarea moralului național într-un moment foarte dificil pentru Ucraina. Dacă va fi admisă, Ucraina va fi cea mai mare țară din UE ca suprafață și a cincea cea mai populată.

Cine o susține

În afară de cele 27 de state membre europene care au fost de acord cu candidatura Ucrainei, Joe Biden s-a pronunțat și el în legătură cu o posibilă aderare Ucrainei, afirmând că este foarte probabil să se întâmple„.

Ucrainenii sunt gata să moară pentru perspectiva europeană„, a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Vrem ca ei să trăiască alături de noi visul european.”

Guvernul olandez a anunțat că va susține statutul de candidat al Ucrainei la UE, calificând sfatul Comisiei Europene drept un compromis inteligent„.

Volodimir Zelenski, a declarat că este convins că toți membrii UE vor susține acordarea statutului de candidată a Ucrainei, adăugând: Este ca și cum am intra în lumină din întuneric„.

Cum a reacționat Rusia

Într-un dicurs, Vladimir Putin a atacat Occidentul și, în special, Statele Unite, dar a încercat să minimalizeze problema UE. Nu avem nimic împotriva ei„, a spus el. Nu este un bloc militar. Este dreptul oricărei țări de a adera la uniunea economică„.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia urmărește îndeaproape candidatura Ucrainei la UE.

Cât de probabil este ca acest lucru să se întâmple în curând

Pentru a deveni membră, Ucraina ar trebui să realizeze reforme economice și politice și este puțin probabil ca blocul să primească o țară aflată în stare de război.

În vremuri de pace, Polonia, vecina Ucrainei, cu o populație similară și cu o istorie comunistă similară, a avut nevoie de 10 ani de la depunerea cererii de aderare în 1994 până la aderarea efectivă în 2004.

Croația, Bulgaria și România, unele dintre cele mai recente țări membre, au avut nevoie de aproximativ 10 ani pentru a părăsi statutul de candidat, așa că ar putea dura ceva timp până când Ucraina va putea adera oficial la uniune.