• Nenumărați oameni au fost luați prin surprindere când talibanii au cucerit Afganistanul în doar zece zile, preluând controlul deplin asupra zonelor urbane și rurale.
  • Următoarea conducere a statului urmează să fie stabilită, însă cine sunt liderii talibanilor?

Hibatullah Akhundzada

În mai 2016, Hibatullah Akhundzada a fost numit liderul suprem al talibanilor.

A fost membru al rebeliunii islamiste la asaltul militar sovietic din Afganistan din anii 1980. Însă este mai bine cunoscut ca un fanatic lider religios, decât ca șef al unei armate.

În anii 1990, Akhundzada a fost capul tribunalelor Șaria.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Talibanii au stabilit și au aplicat pedepse fondate pe interpretarea rigidă a învățăturilor Șariei după preluarea conducerii în anii 1990: au ucis în mod deschis criminali și adulteri și au tăiat membrele tâlharilor, scrie BBC.

Talibanii au scos, de asemenea, în afara legii televiziunea, divertismentul, filmele și machiajul și le-au interzis fetelor în jurul vârstei de 10 ani să meargă la școală sub conducerea retrasului Mullah Mohammed Omar (despre care se presupune că a fost declarat decedat în 2013).

Akhundzada are 60 de ani și și-a petrecut cea mai mare parte a vieții în Afganistan.

Experții spun că păstrează contacte strânse cu așa-numitul „Quetta Shura”, un grup de oficiali talibani afgani staționați în orașul pakistanez Quetta.

Akhundzada este comandantul grupului, care controlează problemele politice, militare și religioase ale grupului.

Abdul Ghani Baradar

Unul dintre cele patru persoane care au format mișcarea talibană în Afganistan, în 1994, este Mullah Abdul Ghani Baradar.

Imediat după ce talibanii au fost înlăturați de la putere de intervenția condusă de SUA în 2001, acesta a devenit elementul central al insurgenței talibane.

În februarie 2010, a fost prins în Karachi, Pakistan, în timpul unei misiuni comune SUA-Pakistan.

Baradar a fost închis timp de opt ani înainte de a fi eliberat ca parte a unui acord de accelerare a negocierilor de pace. Până în ianuarie 2019, el a ocupat funcția de șef al biroului politic cu sediul în Qatar.

După o convorbire telefonică cu Donald Trump în 2020, Baradar a devenit primul șef taliban care a luat legătura directă cu un lider al Statelor Unite ale Americii.

Baradar este considerat a fi politicianul de rang înalt al talibanilor.

„Am obținut o victorie la care nu ne așteptam… acum este vorba despre modul în care ne slujim și ne protejăm poporul”, a spus Baradar într-un mesaj declarat în Doha, capitala Qatarului. Prin acest mesaj el susține că este membru al echipei talibanilor în negocierile de pace.

Mohammad Yaqoob

Mullah Mohammed Omar, fondatorul talibanilor, are un fiu numit Mohammad Yaqoob. Se pare că acesta are în jur de 30 de ani și se ocupă de activitățile militare ale grupului în acest moment.

După ce fostul lider taliban Akhtar Mansour a murit în 2016, unii insurgenți au încercat să-l numească pe Yaqoob ca următorul ofițer comandant al organizației, dar alții au crezut că este prea tânăr și lipsit de experiență.

Yaqoob încă locuiește în Afganistan, potrivit știrilor locale.

Sirajuddin Haqqani

Un alt comandant superior al grupului este Sirajuddin Haqqani.

El a devenit noul comandant al rețelei Haqqani după ce tatăl său, Jalaluddin Haqqani, a murit. Rețeaua Haqqani a fost, de asemenea, acuzată pentru unele dintre cele mai oribile acțiuni teroriste din Afganistan care au vizat forțele armate afgane și aliații lor din NATO în ultimii ani.

Rețeaua Haqqani este una dintre cele mai active și periculoase grupări teroriste din regiune. Mai mulți cred că are mai multă influență în Afganistan decât Statul Islamic.

Resursele politice și financiare ale talibanilor de-a lungul frontierei pakistano-afganistan sunt supravegheate de insurgenții grupului, pe care SUA i-au etichetat drept organizație teroristă.

Se crede că Haqqani este considerat a fi în vârstă de 45-50 de ani, iar locațiile sale rămân un mister.

Abdul Hakeem

Abdul Hakeem a fost numit noul lider al delegației talibane de negociere de la Doha în septembrie 2020.

El este considerat a fi în vârstă de 60 de ani. Hakeem ar fi fost la conducerea unei madrassa (școală religioasă musulmană) în Quetta, Pakistan, de unde se pare că a supravegheat sistemul judiciar al talibanilor.

Se spune că numeroși comandanți talibani de rang înalt au cerut azil în Quetta, unde continuă să-i conducă pe talibani.

Islamabad, pe de altă parte, a contestat prezența „Quetta Shura.”

Hakeem conduce, de asemenea, puternicul consiliu al învățaților religioși talibani și se crede că este una dintre persoanele cele mai apropiate de comandantul suprem, Akhundzada.