• Talibanul Abdul Ghani Baradar este învingătorul de necontestat al unui război de 20 de ani, scrie The Guardian, într-un articol în care acesta este prezentat ca fiind liderul cel mai probabil al Emiratului Islamic al Afganistanului.
  • Revenirea la putere a co-fondatorului mișcării talibane întruchipează incapacitatea Afganistanului de a scăpa de istoria conflictului, mai relatează cotidianul britanic.

Abdul Ghani Baradar a fost eliberat dintr-o închisoare pakistaneză, la cererea SUA, în urmă cu mai puțin de trei ani, iar The Guardian scrie că talibanul a apărut ca un „învingător de necontestat” al războiului care durează de 20 de ani și a luat o altă turnură odată cu retragerea militarilor americani.

În timp ce Haibatullah Akhundzada este văzut ca un lider al talibanilor, Baradar este șeful său politic și cea mai vizibilă față a acestora.

Abdul Ghani Baradar se afla duminică seara la Doha, dar ar urma să ajungă la Kabul în aceste zile. Într-o declarație televizată cu privire la cucerirea capitalei afgane, el a declarat că adevăratul test al talibanilor abia acum începe și că aceștia trebuie să servească națiunea.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Născut în provincia Uruzgan în 1968, el a luptat în rândul mujahedinilor afgani împotriva sovieticilor în anii 1980. După ce rușii au fost alungați în 1992, iar țara a căzut într-un război civil, Baradar a înființat o madrasă (școală găzduită de o moschee, unde se predă teologia islamică) în Kandahar împreună cu fostul său comandant și cumnat, Mohammad Omar.

Împreună, cei doi mullahi au fondat mișcarea talibană, condusă de tineri cu educație islamică, dedicați „purificării religioase” a țării și creării unui emirat.

Alimentați de fervoarea religioasă, de ura larg răspândită împotriva lorzilor războiului și de sprijinul substanțial al agenției pakistaneze ISI, talibanii au ajuns la putere în 1996, după cucerirea rapidă a capitalelor provinciilor afgane.

Abdul Ghani Baradar, adjunctul mollahului Omar, despre care se credea în general că este un strateg extrem de eficient, a fost un arhitect cheie al acelor victorii.

El a avut o succesiune de roluri militare și administrative în regimul taliban de cinci ani, iar în momentul în care acesta a fost înlăturat de SUA și aliații săi afgani, era ministrul adjunct al apărării.

În timpul exilului de 20 de ani al talibanilor, Baradar a avut reputația de a fi un lider militar puternic și un politician subtil. Diplomații occidentali au ajuns să îl considere ca făcând parte din aripa Quetta Shura – conducerea regrupată a talibanilor în exil – care era cea mai rezistentă la controlul ISI și cea mai deschisă la contacte politice cu Kabulul.

Cum a fost eliberat din închisoare Abdul Ghani Baradar, în 2018

Cu toate acestea, administrația Obama s-a temut mai mult de expertiza sa militară decât de speranța în ceea ce privește presupusele sale înclinații moderate. CIA l-a localizat la Karachi în 2010 și, în luna februarie a aceluiași an, a convins ISI să îl aresteze.

„Capturarea lui Baradar a fost instigată în principal din cauza rolului său în război, mai degrabă decât din cauza probabilității ca acesta să facă brusc pace. Adevărul este că pakistanezii l-au reținut în toți acești ani în mare parte pentru că Statele Unite le-au cerut acest lucru”, a declarat un fost oficial.

Cu toate acestea, în 2018, atitudinea Washingtonului s-a schimbat, iar trimisul lui Donald Trump în Afganistan, Zalmay Khalilzad, le-a cerut pakistanezilor să îl elibereze pe Baradar pentru ca acesta să poată conduce negocierile din Qatar, bazându-se pe convingerea că se va mulțumi cu un acord de împărțire a puterii.

„Nu văzusem niciodată o justificare reală a acestui punct de vedere, dar a căpătat un fel de idee mitică”, a declarat fostul oficial sub protecția anonimatului.

Baradar a semnat acordul de la Doha cu SUA în februarie 2020, în ceea ce administrația Trump a salutat ca fiind un progres spre pace, dar care acum pare a fi o simplă etapă spre victoria totală a talibanilor.

Acordul dintre SUA și talibani de a nu se lupta între ei trebuia să fie urmat de discuții privind împărțirea puterii între talibani și guvernul de la Kabul al lui Ashraf Ghani. Aceste discuții nu s-au concretizat, iar acum pare clar că Baradar și talibanii au încercat să câștige timp, așteptând ca americanii să plece și pregătind o ofensivă finală.