Liderul țării a plecat alături de consilierul pe probleme de securitate națională și de un al doilea colaborator apropiat, relatează The Independent.

Președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, ar fi părăsit țara cu destinația Tadjikistan, după ce luptătorii talibani au intrat în Kabul și au cerut capitularea guvernului.

Oficiali de rang înalt au confirmat plecarea sa duminică, în timp ce talibanii au făcut noi și rapide progrese în capitală și în jurul acesteia.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?

Solicitat să comenteze, biroul președintelui a declarat că „nu poate spune nimic despre mișcările lui Ashraf Ghani din motive de securitate”.

Hamdullah Mohib, consilierul pentru securitate națională afgană, și un al doilea colaborator apropiat se aflau cu Ghani când acesta a plecat.

Confirmarea a venit din partea a două surse – un oficial din biroul fostului președinte al Afganistanului, Hamid Karzai, și un consilier din cadrul consiliului de securitate afgan – care au vorbit cu agenția de presă Associated Press.

Plecarea sa – la sfârșitul unei săptămâni în care talibanii au cucerit aproape tot Afganistanul, șocând analiștii militari occidentali care prevăzuseră o avansare mult mai lentă – a marcat sfârșitul unui experiment de 20 de ani menit să refacă Afganistanul.

Duminică, insurgenții au intrat la periferia Kabulului, dar se pare că au rămas în afara centrului orașului. Au fost raportate focuri de armă sporadice, deși se spune că străzile erau în mare parte liniștite.

Grupul a declarat că se așteaptă să preia puterea în câteva zile. Zabihullah Mujahid, un purtător de cuvânt al talibanilor, a declarat că aceștia așteaptă la periferia Kabulului și că poartă discuții cu guvernul susținut de Occident pentru o predare pașnică.

„Luptătorii talibani trebuie să fie în alertă la toate intrările din Kabul până când se va conveni asupra unui transfer de putere pașnic și satisfăcător”, a spus el.

În vârstă de 72 de ani, Ghani, care a studiat la Universitatea Columbia, a trăit mai mulți ani în străinătate înainte de a se întoarce în țara sa natală după căderea talibanilor în 2001.

El a fost ales pentru prima dată în 2014 și a fost reales pentru un al doilea mandat cinci ani mai târziu.