• Președintele Afganistanului și-a anunțat demisia.
  • Luptătorii talibani au intrat duminică la periferia capitalei afgane și au declarat că așteaptă un „transfer pașnic” al orașului.
  • Președintele Ashraf Ghani a postat pe Twitter un mesaj în care a încercat să calmeze oamenii
  • Ashraf Ghani: „Au fost focuri de armă în Kabul, dar Kabul nu a fost atacat, iar forțele de securitate cooperează cu partenerii internaționali pentru siguranța orașului. Situația este sub control”.
  • Ashraf Ghani a inițiat discuții de urgență cu reprezentantul special SUA, Zalmay Khalilzad și cu oficiali NATO.

UPDATE 20:29

Traficul aerian comercial pe aeroportul din Kabul a fost suspendat, doar avioanele militare pot opera, scrie Reuters.

UPDATE 19:56

Ambasada SUA semnalează focuri de armă la aeroportul din Kabul, spunându-le americanilor din oraș să se adăpostească pe loc, potrivit The Independent.

Reuters a precizat că au fost raportate focuri de armă în timp ce trupele americane ajutau la evacuarea majorității diplomaților și personalului american.

Recomandări

FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI
BLIKEN AJUNGE ÎN CHINA

UPDATE

Președintele Afganistanului, Ashraf Ghani, ar fi părăsit țara cu destinația Tadjikistan, după ce luptătorii talibani au intrat în Kabul și au cerut capitularea guvernului.

UPDATE 13:00 Președintele Ghani și-a anunțat demisia

Talibanii sunt aproape să cucerească întreg Afganistanul. După ce au pătruns la periferia capitalei, în urmă cu câteva minute, au reușit să pună mâna pe putere.

Președintele Ghani și-a anunțat demisia, iar Guvernul interimar al țării urmează să fie condus de talibani.

Știrea inițială

Luptătorii talibani au intrat duminică la periferia capitalei afgane și au declarat că așteaptă un „transfer pașnic” al orașului, după ce au promis că nu îi vor lua cu forța, relatează Associated Press.

Din cauza incertitudinii, oamenii care lucrau în birourile guvernamentale au fugit paanicați, iar elicoptere au aterizat la Ambasada SUA.

Trei oficiali afgani au declarat pentru Associated Press că talibanii se aflau în districtele Kalakan, Qarabagh și Paghman din capitală.

Președintele Ashraf Ghani a postat pe Twitter un mesaj în care a încercat să calmeze oamenii.

„Au fost focuri de armă în Kabul, dar Kabul nu a fost atacat, iar forțele de securitate cooperează cu partenerii internaționali pentru siguranța orașului. Situația este sub control”.

Conform Reuters, un oficial de la palatul prezidențial din Kabul a confirmat că președintele Ashraf Ghani a inițiat discuții de urgență cu reprezentantul special SUA, Zalmay Khalilzad, imediat după ce a postat mesjaul pe Twitter.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a declarat anterior că militanții „așteaptă un transfer pașnic al orașului Kabul”, după ce au intrat la periferia capitalei.

Suhail Shaheen a făcut acest comentariu pentru canalul de știri prin satelit Al-Jazeera English din Qatar, după ce oficialii afgani au declarat că talibanii se află în districtele Kalakan, Qarabagh și Paghman din capitală, relatează The Guardian.