• BBC a refăcut cronologia dimineții în care Navalnyi s-a simțit rău în timpul zborului spre Moscova.
  • Cu ajutorul unei asistente medicale, însoțitorii de zbor s-au străduit să îl mențină conștient până când pilotul a putut putea efectua o aterizare de urgență.
  • A rămas fără răspuns întrebarea dacă i-a fost curățat stomacul, dar, așa cum a explicat un specialist, acest lucru nu ar fi ajutat într-un astfel de caz de otrăvire.

Liderul opoziției ruse, Alexei Navalnîi, se află în comă într-un spital din Berlin, iar Germania a dezvăluit că a fost otrăvit de un agentul neurotoxic Novichok.

BBC rus a refăcut cronologia dimineții în care însoțitorii de zbor și medicii s-au luptat pentru a-i salva viața lui Navalnîi. Acesta este dramaticul șir al evenimentelor din acele două ore ale acelei călătorii periculoase.

În ziua de 20 august Alexei Navalnîi s-a îmbarcat într-un avion al companiei aeriene S7 de la Tomsk la Moscova. Nu a mâncat și nu a băut nimic toată dimineața – în afară de o ceașcă de ceai pe care a cumpărat-o pe aeroportul Tomsk Bogashevo, potrivit secretarului său de presă Kira Yarmysh.

Un alt pasager al zborului, Ilya Ageev, l-a văzut pe Navalny bând ceaiul cu o oră înainte ca avionul să plece. A fost văzut zâmbind și glumind cu colegii de călătorie care îl recunoșteau.



08:01 ora în Tomsk (03:01 ora României)

În prima jumătate de oră de zbor Navalnîi a început să se simtă rău. În acest timp însoțitorii de zbor împărțeau pasagerilor, dar el a refuzat-o. Apoi s-a ridicat pentru a merge la toaletă.

08:30 ora în Tomsk (03:01 ora României)

Un alt pasager a încercat să folosească toaleta în acest timp, dar Alexei Navalnîi a fost în interior timp de aproximativ 20 de minute, timp în care în fața ușii a început să se formeze o coadă.

08:50 ora în Tomsk (03:50 ora României)

Până acum toate cele patru însoțitoare de bord știau că unul dintre pasageri se simte rău.

09:00 ora în Tomsk (04:00 ora României)

Câteva minute mai târziu, o însoțitoare de zbor a făcut un anunț întrebând dacă se afla vreun medic la bord. Ceilalți pasageri și-au dat seama că situația era gravă. Restul echipajului de cabină l-a informat pe pilot și a încercat să-i acorde primul ajutor lui Navalnîi.

Asistenta sa, Ilya Pakomomov, a mers pe culoar cerând asistență medicală. O femeie, care nu a fost identificată, a spus că este asistentă medicală și în următoarea oră, ea aceasta și însoțitorii de zbor s-au străduit să îl mențină conștient pe Navalnîi până când pilotul va putea efectua o aterizare de urgență.

„Nu vorbea, doar țipa”

Serghei Nezhenets, un avocat care stătea în rândul din spate, aproape de locul unde era tratat Navalnîi, a spus: „Am început să fiu atent la ceea ce se întâmplă atunci când o însoțitoare de zbor a făcut apel la cei care lucrează în domeniul medical de la bord”, a declarat Nezhenets pentru BBC.

„Câteva minute mai târziu, pilotul a anunțat că vom ateriza în Omsk, deoarece un pasager nu se simțea bine. Mi-am dat seama că pasagerul în cauză era Navalnîi după ce am aterizat, când am verificat Twitter-ul și am văzut mesajele purtătoarei sale de cuvânt.

„La câteva minute după ce s-a cerut intervenția unui medic, Alexei a început să geamă și să țipe. Era clar că avea dureri. Era întins pe podea în partea avionului rezervată echipajului de cabină. Nu spunea nici un cuvânt, doar țipa”.

Atunci o asistentă a mers să ofere ajutor, explică el. „Nu știu ce făceau, nu am văzut”, spune el. „Dar i-am auzit spunând în continuu: „Alexei, bea, bea! Alexei, respiră!”

Doi dintre asistenții lui Navalnîi stăteau în apropiere; una era secretara sa de presă, Kira Yarmysh, care „era foarte agitată”, spune Nezhenets. „Medicul a întrebat-o ce s-a întâmplat cu el, iar Kira a spus: ‘Nu știu, probabil a fost otrăvit’.”

08:20 ora în Tomsk (03:20 ora României)

Echipajul s-a mișcat rapid pentru a cere permisiunea pentru o aterizare de urgență la Omsk, spune compania aeriană, iar aceasta a fost dată imediat. A durat puțin mai mult de 30 de minute pentru ca avionul să aterizeze după ce pasagerilor li s-a spus că va avea loc o aterizare de urgență.

Dar echipajul de cabină „verifica continuu ferestrele, plângându-se că, pentru că era atât de înnorat, a fost nevoie de mai mult timp pentru a ateriza în timp ce Alexei se simțea atât de rău.” În timp ce Navalnîi era îndemnat să bea, avocatul a auzit zgomote de vomă.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

I s-a curățat stomacul?

Medicul șef al aeroportului Omsk, Vasili Sidorus, a refuzat să confirme sau să nege acest lucru.

Dacă ar fi suspectat intoxicații alimentare, echipajul ar fi putut încerca să facă asta, spune expertul israelian în terapie intensivă Mikhail Fremderman. „Dar asta nu ar fi ajutat într-un caz de otrăvire cu compuși organofosforici, despre care vorbesc acum germanii”.

Și dacă mâncarea sau băutura lui Navalnîi ar fi fost otrăvită, voma ar fi reprezentat un risc pentru cei care îi ofereau asistență medicală, precum și pentru cei care curăță avionul mai târziu.

09:01 ora în Tomsk (04:01 ora României)

La ora 09:01, ora Omskului, avionul a aterizat.

09:03 ora în Tomsk (04:03 ora României)

Personalul medical de la aeroport a urcat în avion la doar două minute după aterizare. Imediat ce l-au examinat pe Navalnîi, medicii au spus că „nu este un caz pentru noi – are nevoie de terapie intensivă”, își amintește Nezhenets.

Apoi l-a auzit pe unul dintre cadrele medicale sunând pentru o ambulanță de terapie intensivă. I-au cerut să conducă direct în zona de aterizare, spunând că pacientul era în stare gravă. Apoi a auzit un medic explicând la telefon ce culoare are avionul și spunându-i șoferului să parcheze aproape de trepte.

„Am așteptat încă 10 minute sosirea ambulanței”, spune el. „În acest timp, doctorii i-au luat tensiunea arterială lui Navalnîi și i-au administrat o perfuzie intravenoasă – dar cred că le-a fost clar că nu i-a fost de nici un folos”.

Dr. Sidorus spune că nu l-a tratat personal pe Alexei Navalnîi, dar colegii săi au făcut tot posibilul pentru a-i salva viața.

„A fost greu de înțeles ce se întâmplă, fiindcă nu putea vorbi”, spune el. „Au făcut tot ce au avut de făcut, au salvat viața unui om și s-au asigurat că a fost transferat la un spital adecvat.”

Pasagerii intervievați cred că medicii au petrecut 15-20 de minute examinându-l pe Navalnîi la bordul avionului.

09:37 ora în Tomsk (04:37 ora României)

A fost apoi scos din avion, iar targa sa a fost urcată într-o ambulanță, care a mers direct la Spitalul de Urgență nr. 1 din Omsk. Avionul a fost realimentat și, după o jumătate de oră și-a continuat călătoria spre Moscova, a declarat Nezhenets pentru BBC.

„Când am aterizat pe aeroportul Domodedovo din Moscova, au intrat în avion mai mulți polițiști și oameni îmbrăcați în civil. „Le-au cerut să stea pasagerilor așezați în rândurile cele mai apropiate de locul unde stătea Alexei, în timp ce restul au fost liberi să plece. Alexei stătea undeva în centrul avionului, rândul 10 sau 11.”

Mi s-a părut ciudat să vină poliția la bord. „În acel moment, cazul nu părea de natură penală. Și totuși, serviciul de securitate era acolo.”

„Otrăvit cu Novichok”

Timp de două zile, spitalul din Omsk l-a ținut pe Navalnîi în secția de otrăvire acută. Inițial, nu i-au permis să fie transferat în Germania, invocând starea sa instabilă.

Cu toate acestea, pe 22 august, a fost transportat cu avionul la clinica Charité din Berlin, iar două zile mai târziu medicii germani au spus că testele lor au arătat că a fost otrăvit.

Medicii din Omsk, inclusiv medicul șef al Spitalului de Urgență nr 1 și toxicologul șef, au insistat că nu au fost detectate substanțe otrăvitoare în corpul lui Navalnîi când acesta s-a aflat în îngrijirea lor. Au spus că o tulburare metabolică ar fi un potențial diagnostic.

BBC rus a cerut autorităților sanitare din Omsk un comentariu și o relatare detaliată a șederii lui Navalnîi la spital, dar nu a primit niciun răspuns.