• „Un băiat chinez de 15 ani are mai multe șanse să trăiască până la 60 de ani decât un adolescent american”.
  • Pandemia din 2020 nu este singurul motiv care a accentuat scăderea speranței de viață.
  • Bolile de inimă, cancerul și supradozele sunt câteva dintre cauze.

Chinezii, a căror speranță de viață era de 35 de ani în 1949, îi întrec acum pe americani, care în 1949 depășeau restul planetei, acesta fiind un record surprinzător, detaliază cotodianul Le Figaro, într-o analiză.

Calea este clară pentru americani: 200 de milioane dintre ei, ar trebui să fie vaccinați până în vară (dintr-o populație de 328 de milioane), suficient pentru a obține imunitatea de grup.

În acest sens, schimbarea la Casa Albă din 20 ianuarie nu va modifica nimic. În timp ce abia 20% dintre americani se declară împotriva vaccinului, Donald Trump și Joe Biden s-au implicat pentru a accelera ritmul.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Acesta din urmă și-a propus să vaccineze „100 de milioane de oameni în primele 100 de zile” ale mandatului său.

Activismul celor doi președinți este întrecut însă, de creșterea epidemiei, care va fi cauzat 347.865 de decese la 1 ianuarie 2021, puțin peste 1 la mia de locuitori. Acest masacru, un record mondial în cifre absolute, plasează Statele Unite pe locul 12 între țările cele mai afectate, cu o rată a mortalității de 1.070 la 1.000.000 de locuitori.

Demografia americană este răsturnată

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), agenția federală de sănătate publică, a publicat cu câteva zile înainte de Crăciun o evaluare preliminară a anului 2020. În total, țara deplânge 3,2 milioane de decese, cu 400.000 mai multe decât în 2019, o creștere de 14,2%, dintre care trei sferturi este legată de pandemie.

Trebuie să ne întoarcem în 1918 pentru a găsi o creștere anuală atât de puternică, când numărul morților a crescut cu 46% în urma implicării militare în Primul Război Mondial și „gripei spaniole”.

Un exces de mortalitate de o asemenea amploare va provoca o scădere istorică a speranței de viață a americanilor, a admis la o conferință de presă Robert Anderson, care conduce departamentul de statistici al CDC:

Cred că trebuie să ne așteptăm la un declin de doi-trei ani în speranța de viață în 2020”. Recordul anterior din 1943, în plin Al Doilea Război Mondial, când scăzuse cu 2,9 ani într-un an, ar putea fi doborât, avertizează CDC.

Unul dintre conceptele cheie ale demografiei este speranța de viață. Contrar a ceea ce ar putea sugera expresia, aceasta nu este o prognoză, ci o reprezentare a prezentului, „condițiile actuale de mortalitate”.

Calculul său constă în listarea vârstei tuturor persoanelor decedate în anul (2020); această medie dă „speranța de viață la naștere”. Cu alte cuvinte, durata de viață la care se pot aștepta copiii dintr-o singură grupă de vârstă (2020), „dacă condițiile de mortalitate” ar rămâne la același nivel.

In SUA, în 2019 a fost în medie 78,8 ani (bărbați și femei) și este probabil să revină la 76 de ani în 2020, conform estimărilor Agenției Federale de Sănătate.

Drept urmare, speranța de viață la naștere a americanilor ar fi mai mică decât cea a chinezilor, care a fost de 77,3 ani în 2019 și nu ar fi trebuit să se schimbe mult din cauza Covid-19.

Desigur, statisticile de la Beijing sunt discutabile și în special numărul de 4.781 de decese cauzate de coronavirus (conform estimării Universității Johns Hopkins din Baltimore). Dar dacă ar fi subestimate cu unu până la zece, numărul mortalităților epidemice din China ar rămâne pe ordinea de mărime a țărilor din Asia de Est guvernate democratic.

Excesul de mortalitate excepțional înregistrat în Statele Unite poate fi explicat mai ales de pandemie, a treia cauză principală de deces după boli de inimă și cancer în 2020, dar nu numai.

Robert Anderson evidențiază alți factori adăugați la coronavirus: creșterea record a deceselor prin supradoze, explozia de pneumonie fatală la începutul anului, agravarea cazurilor de diabet și demență, reapariția sinuciderilor.

Fără a aștepta ca CDC să detalieze rolul fiecăreia dintre aceste patologii și interferența cu Covid, consecințele lor asupra longevității populației sunt incontestabile.

Este surprinzător faptul că chinezii, a căror speranță de viață era de 35 de ani în 1949, când a fost creat noul regim, îi întrec acum pe americani, care în 1949 depășeau restul planetei. Oricât de spectaculoasă este, această traversare a curbelor nu este, însă, cu totul o surpriză.

Din 2014, tendința de bază a fost descendentă peste Atlantic, spre deosebire de alte „țări avansate”.

„Decalajul dintre Statele Unite și Japonia, cea mai bine poziționată țară OECD, este de 4,5 ani pentru bărbați și 5,6 ani pentru femei” scrie Magali Barbieri, demograf la INED, într-un studiu al Populației din 2019 .

Se dă vina pe obezitate și diabet, pe de o parte, și pe epidemia de supradoze cu opioide și medicamente, pe de altă parte, „care reprezintă jumătate din anii de viață pierduți între 2014 și 2017”.

Aceste prejudicii au lovit puternic generațiile tinere, iar Banca Mondială a remarcat în 2018 că „un băiat chinez de 15 ani are mai multe șanse să trăiască până la 60 de ani decât un adolescent american”.