• 215 milioane de doze de vaccin anti-Covid au fost aruncate până acum de statele membre UE.
  • Germania, Italia și Olanda au aruncat până acum 148 de milioane de doze de vaccin.
  • Lituania este țara care a aruncat jumătate din tot vaccinul anti-COVID pe care l-a cumpărat.
  • Statele UE au cumpărat 1,5 miliarde de doze, adică peste 3 doze pentru fiecare persoană.
  • DNA a deschis un dosar penal pentru achiziția de vaccinuri din pandemie.

Precauție sau calcule făcute greșit? Țările membre UE au aruncat până acum aproximativ 215 milioane doze de vaccin anti-COVID, în valoare de aproximativ 4 miliarde de euro, arată o analiză Politico.

Uniunea Europeană a contractat aproximativ 1,5 miliarde de doze de vaccin. Asta ar însemna puțin peste trei doze pentru fiecare persoană din fiecare stat membru al UE. Până acum, din datele pe care le-a adunat Politico se pare că statele au aruncat 215 milioane de doze de vaccin, însumând aproximativ 4 miliarde de euro.

Cele cinci țări care au aruncat cele mai multe doze de vaccin sunt: pe primul loc Germania, cu 83 de milioane de doze, Italia, cu 49 de milioane, Olanda, cu 16 milioane, Spania, cu 13,8 iar pe poziția a 5-a se află România, cu aproximativ 9,7 milioane de doze. Nu este vorba de flacoane, ci de doze de vaccin care ar fi trebuit să fie administrate.

Recomandări

ROMÂNIA VA EVALUA COMPETENȚELE DE CITIRE
TAYLOR ÎȘI SCHIMBĂ GARDEROBA
A.I. POATE SĂ MINTĂ
CRIPTOMONEDELE SUNT ARMA LUI TRUMP
A.I.-UL DUPĂ MOARTE DEVINE AFACERE
GRETA THUNBERG A FOST ARESTATĂ

În urmă cu aproximativ 2 săptămâni, ministrul Rafila anunța că vom mai primi încă 2 milioane pe care le-am plătit deja în urmă cu peste un an. Deși, doar în luna noiembrie 2023 au fost administrate doar 200 și puțin de doze de vaccin, o rată mult prea mică, având în vedere că mai avem multe milioane de doze în depozite.

DNA a deschis și un dosar penal pe acest subiect al achiziției de vaccinuri. Am cumpărat mult peste cât ar fi trebuit. Instanța va decide dacă din precauție sau dacă a fost vorba despre altceva la mijloc.

Citește și