• În primul rând, Moscova nici măcar nu recunoaște că se află în război.
  • În al doilea rând, Moscova și-a epuizat armata profesionistă atât de repede, încât trimite cu forța studenți pe front.
  • În al treilea rând, lipsa de sofisticare – sau chiar de conștiință de sine elementară – este izbitoare.

Invazia Rusiei în Ucraina a servit drept antidot involuntar la șase ani de populism stângaci și la uriașul șoc economic și psihologic al pandemiei. A funcționat, de asemenea, pentru a contracara sentimentul că moralitatea și virtutea valorilor deveneau învechite în fața numeroaselor provocări reprezentate de crizele mondiale. Poate că repulsia față de războiul brutal și inept al lui Putin este cea care a ajutat Europa și restul Occidentului să redescopere un sentiment colectiv pentru același scop.

Războaiele pot intensifica controlul asupra comportamentului ambelor părți până la punctul în care fiecare dintre ele poate fi acuzată de un anumit grad de greșeală.

În primul rând, Moscova nici măcar nu recunoaște că se află în război – un semn al peisajului fictiv în care dorește să lupte. În al doilea rând, Moscova și-a epuizat armata profesionistă atât de repede, încât trimite cu forța studenți pe front și recurge la dezlănțuirea unor valuri umane de prizonieri ruși în tranșeele ucrainene. Unii se întorc în sicrie, iar cei răniți sunt trimiși înapoi la luptă.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

În al treilea rând, lipsa de sofisticare – sau chiar de conștiință de sine elementară – este izbitoare. Înaltul comandament rus nici măcar nu pare să vrea să abordeze cât de rău este. În fundal, amenințarea cu forța nucleară a fost fluturată atât de inept – în semnale de piept de la un Kremlin al lui Putin slab, care pierde cele mai convenționale lupte – încât pare să fi avut efectul aproape opus, aducând Occidentul în acțiuni concertate în fața a ceea ce reprezintă un șantaj nuclear.

Răspunsul Ucrainei a alimentat și mai mult unitatea occidentală. Un luptător pentru apărarea teritorială, cunoscut sub numele de Graf, ar putea vorbi în Kramatorsk timp de ore întregi despre complexitatea sincronizării supravegherii prin drone cu artileria, apoi să treacă la rolul contractorilor privați occidentali în război și să încheie cu o critică fulminantă despre rolul pe care l-ar avea alcoolismul și corupția în oasele programului nuclear rusesc.

Ucraina își trimite cei mai buni și mai străluciți oameni la luptă și se adaptează la război mai repede decât se poate imagina, în timp ce Rusia îi forțează pe condamnați să alerge direct în grindina de gloanțe de la mitralierele Kievului.

Armură ruginită

În ultimul an, teama de Moscova a început să se evapore. Dușmanul din Războiul Rece care ne putea vaporiza lumea – ale cărui focoase erau amenințarea din spatele atâtor animații și filme din copilărie în anii ’80 – nu și-a revenit și a pierdut orbirea internă și șubrezenia care au dus la prăbușirea sovietică.

Este la fel de rău ca înainte, doar că mai disperat – elita sa de două ori umilită, mai întâi în anii ’90 și acum. Este ceva tragic în legătură cu cât de repede a căzut Rusia. Putin crease clasa de mijloc care, în cele din urmă, ar fi riscat să îi provoace căderea.

Acum, toate acestea au dispărut, iar o populație în scădere ar putea răzbate la marginile Europei în anii următori. Indiferent dacă Rusia necesită o mustrare dură sau nu, impactul dispariției sale va fi o altă problemă pe care Europa trebuie să o suporte de aproape.