• Florin Cîțu a fost ales președintele Senatului cu 82 de voturi.
  • Anca Dragu a fost revocată din funcţia de preşedinte al Senatului. Solicitarea de revocare a fost votată de 82 de senatori.
  • Anca Dragu a spus că este „un abuz de putere” şi o „tiranie a majorităţii” şi că se va adresa Curţii Constituţionale.

UPDATE. 13.50 Liderul PNL, Florin Cîţu, este noul preşedinte al Senatului. El a primit 82 de voturi „pentru”. Parlamentarii PSD, PNL şi UDMR au votat anterior pentru revocarea din funcţia de preşedinte al Senatului a Ancăi Dragu (USR).

„Este întrunit numărul necesar de voturi pentru revocarea din funcţia de preşedinte dnei Anca Dragu”, a anunţat preşedintele de şedinţă, Alina Gorghiu, vicepreşedinte al Senatului.

Anca Dragu a spus, în timpul dezbaterilor, că stabilitatea funcţiei de preşedinte al Senatului şi al Camerei Deputaţilor este prevăzută de Constituţie „tocmai pentru a evita un abuz de putere”.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

„Constituţia prevede că preşedinţii se aleg pe durata mandatului, în cazul de faţă 2020-2024. Constituţia, decizii ale CCR şi practica democratică arată că acest demers de înlăturare a preşedintelui Senatului di funcţie e nejustificat. Ceea ce se întâmplă este un abuz de putere. Asistăm la un fenomen numit tirania majorităţii, una din slăbiciunile democraţiei”, arăta Anca Dragu.

Dragu a spus că se va adresa Curţii Constituţională.

„Revocarea ţine cont de realitatea politică la acest moment, de actuala configuraţie politică”, spunea marţi dimineaţă Alina Gorghiu.

Ea spune că nu este „vreo pedeapsă, vreo sancţiune” pentru Anca Dragu.

„Este o chestiune firească, de normalitate – atunci când se schimbă majoritatea, când se schimbă configuraţia politică e democratic ca acea majoritate să-şi poată desemneze şeful Senatului sau al Camerei Deputaţilor. Am invocat articolul 64 din Constituţie, Regulamentul Senatului, am invocat o decizie foarte importantă a CCR, decizia 601”, adăuga Gorghiu.

Știrea inițială

PSD, PNL şi UDMR demarează procedura de revocare din funcţia de preşedinte al Senatului a Ancăi Dragu. Senatorii celor trei formaţiuni invocă prevederi din Constituţie, Regulament şi o decizie a Curţii Constituţionale.

„Este un singur punct pe ordinea de zi a plenului, convocat la ora 12.00, anume revocarea preşedintelui Senatului. Este un punct care ţine cont de realitatea politică la acest moment, de actuala configuraţie politică”, anunţă Alina Gorghiu.

Ea spune că nu este „vreo pedeapsă, vreo sancţiune” pentru Anca Dragu.

„Este o chestiune firească, de normalitate – atunci când se schimbă majoritatea, când se schimbă configuraţia politică e democratic ca acea majoritate să-şi poată desemneze şeful Senatului sau al Camerei Deputaţilor. Am invocat articolul 64 din Constituţie, Regulamentul Senatului, am invocat o decizie foarte importantă a CCR, decizia 601”, conchide Gorghiu.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, anunţa luni seara că va candida pentru şefia Camerei Deputaţilor, în timp ce preşedintele PNL, Florin Cîţu, va candida pentru funcţia de preşedinte al Senatului.