• Senatoarea USR Anca Dragu, fost ministru al Finanțelor în România, a fost numită guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova.
  • Ea a depus vineri dimineață jurământul pentru a obține cetățenia Republicii Moldova.
  • Această schimbare va influența economia Moldovei și relațiile cu România. 

Anca Dragu a fost propusă pentru funcția de guvernator al Băncii Naționale a Republicii Moldova. Propunerea a venit aseară din partea Președintelui Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu.

„Are susținerea majorității parlamentare. Se va vota cu 58 de voturi. Demiterea fostului guvernator a avut loc cu 71 de voturi, ceea ce înseamnă că alături de PAS, partidul aflat la guvernare, au votat și socialiștii. Demiterea a fost făcută cu mare majoritate a voturilor și totodată bănuiesc că socialiștii nici nu s-au așteptat la o asemenea surpriză”, susține Igor Munteanu, fost ambasador al Republicii Moldova în SUA.

„Fără îndoială va fi însă o provocare pentru că această nominalizare este una fără precedent, este pentru prima dată când această poziție va fi ocupată de un expert, un funcționar din România. Această schimbare va crea dificultăți de acomodare sau de adaptare la noul context instituțional.  Cu siguranță că socialiștii vor ataca această decizie la Curtea Constituțională.”

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

„Banca Națională a Moldovei reprezintă o instituție care a trecut prin foarte multe procese complicate chiar chinuitoare, încă din anul  2014 când a trebuit să se confrunte cu o situație provocată de frauda secolului (furtul unui miliard de euro din bugetul celor 3 bănci de stat)”, a declarat Igor Munteanu, la Aleph News.

Citește și