• Putin a declarat că Rusia e pregătită de negocieri privind viitorul Ucrainei.
  • Oficialii occidentali susțin că președintele rus așteaptă alegerile din SUA înainte de a depune un efort real.
  • Putin a declarat că aderarea Ucrainei la NATO „nu este acceptabilă pentru Rusia nici în 10 ani, nici în 20”.

Președintele Vladimir Putin a declarat marți că Rusia este pregătită să negocieze cu Ucraina, SUA și Europa viitorul Ucrainei dacă ele și-ar dori asta, menționând că „Moscova își va apăra interesele naționale”, scrie Reuters.

Putin, care și-a trimis trupele în Ucraina în 2022, a spus în repetate rânduri că ar fi pregătit să negocieze pacea, deși oficialii occidentali susțin că președintele rus așteaptă alegerile din SUA înainte de a depune un efort real.

„Cei din Ucraina, care sunt agresivi față de Rusia, și din Europa, și din SUA – ei vor să negocieze? Bine. Dar și noi vom negocia ținând cont de interesele noastre naționale”, a spus Putin în cadrul unei întâlniri a liderilor din Moscova.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE ZIUA EUROPEI
HAOS ÎN ADMINISTRAȚIA PUBLICĂ DIN ROMÂNIA
AVERTISMENTUL UNUI CERCETĂTOR DESPRE A.I.
MAI ESTE EUROPA IUBITĂ?
CIOLACU DĂ VINA PE CÎȚU
LUIS RUBIALES VA FI JUDECAT

„Nu renunțăm la ce e al nostru”, a spus Putin, adăugând că Rusia nu intenționează să se lupte cu Europa.

Rusia controlează aproximativ 17,5% din teritoriul recunoscut internațional ca fiind al Ucrainei, de la prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Rusia a anexat Crimeea în 2014, iar anul trecut a declarat că cele 4 regiuni ucrainene parțial controlate de trupele ruse sunt acum parte din Rusia. Kievul spune că nu va avea liniște decât după eliminarea ultimului soldat rus din Ucraina.

Putin a vorbit la întâlnirea Ministerului Apărării la care au participat militarii de top, inclusiv ministrul Apărării Sergei Shoigu și Generalul Valery Gerasimov, precum și Directorul FSB Alexander Bornikov.

Trupele ruse, a spus Putin, au preluat controlul pe front.

„Nu vom abandona obiectivele operațiunii militare speciale”, a declarat președintele rus, adăugând totodată că Rusia are nevoie de comunicare militară mai bună, de recunoaștere, de țintire și capacitate prin satelit.

Putin a spus că industria de apărare a Rusiei răspunde mai rapid decât cea occidentală și că Rusia va continua să-și dezvolte puterea nucleară și de luptă.

Producția Rusiei de tancuri a crescut de 5,6 ori din februarie 2022, în timp ce producția vehiculelor aeriene fără pilot a crescut de 16,8 ori, iar producția artileriei de 17,5 ori, a declarat Shoigu.

Rusia a declarat că a acceptat 490,000 de soldați în 2023. Anul viitor, Rusia va încerca să crească cifra la 745,000 de bărbați înrolați.

Forțele ruse au minat 7,000 de kilometri pătrați din Ucraina – unele mine având o lățime de până la 600 de metri, împreună cu 1,5 milioane de bariere antitanc și 2.000 km de șanțuri antitanc, a declarat Shoigu.

Putin a declarat că aderarea Ucrainei la NATO „nu este acceptabilă pentru Rusia nici în 10 ani, nici în 20”.

Citește și