• Asigurările lui Putin cu privire la intențiile sale pașnice față de NATO sunt goale în contextul amenințărilor pe care el și experții Kremlinului le-au făcut recent împotriva statelor membre NATO.
  • Putin a încercat să reducă și să slăbească NATO timp de două decenii și cere continuu schimbări ale alianței care ar echivala cu dezmembrarea acesteia.
  • Interviul lui Putin a indicat că el continuă să perceapă Occidentul ca fiind slab, în contrast cu încrederea sa în creșterea puterii Rusiei în ultimele două decenii.

Președintele rus Vladimir Putin a avertizat că vor exista „probleme” cu Finlanda, după ce aceasta a aderat la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) la începutul acestui an. Ascensiunea Finlandei la NATO a marcat o schimbare majoră în peisajul securității din nordul Europei și a adăugat aproximativ 1.300 de kilometri (830 de mile) la granița alianței cu Rusia.

A fost și o lovitură pentru președintele Putin, care a avertizat de mult împotriva extinderii NATO, scrie CNN.

„Ei (Occidentul) au luat Finlanda și au târât-o în NATO! De ce, am avut vreo dispută cu Finlanda? Toate disputele, inclusiv cele de natură teritorială de la mijlocul secolului al XX-lea, au fost rezolvate cu mult timp în urmă”, a spus Putin într-un interviu publicat duminică.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
KIEVUL SE DIGITALIZEAZĂ
E-SKIN IMITĂ ATINGEREA UMANĂ
PROGNOZA METEO DE PAȘTE

Președintele rus Vladimir Putin a amenințat Finlanda și alianța mai largă NATO într-o declarație menită aparent să îndepărteze preocupările legate de amenințarea pe care Rusia o reprezintă NATO. Putin a acordat un interviu extins cu postul rusesc de televiziune de stat Rossiya 1 pe 17 decembrie, în care a încercat să nege avertismentul președintelui american Joe Biden din 6 decembrie că Rusia va ataca o țară NATO în viitor dacă câștigă războiul din Ucraina. Putin a susținut că Rusia nu are niciun motiv geopolitic, economic, militar sau teritorial pentru a lupta cu NATO și că Rusia este interesată să dezvolte relații cu statele membre NATO.

„Nu au fost probleme, dar acum vor fi, pentru că acum vom crea acolo cartierul militar Leningrad și vom concentra cu siguranță acolo unități militare”, a adăugat Putin în interviul transmis de postul de stat rus Rusia 1.

Citește și