• Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore al armatei americane din Polonia devine operaţional săptămâna aceasta.
  • Facilitatea este aparent menită să ajute la protejarea Europei împotriva atacurilor cu rachete balistice din partea unor state precum Iranul.
  • Rusia a acuzat în repetate rânduri Statele Unite şi ţările gazdă ale sistemului antibalistic american, Polonia şi România, considerând că lansatoarele Mk 41 VLS pot folosi şi rachete de croazieră Tomahawk.

Sistemul de apărare antirachetă Aegis Ashore al armatei americane din Polonia devine operaţional săptămâna aceasta, după ani de întârzieri de construcţie şi alte probleme, conform unui anunţ al contraamiralul Douglas Williams, directorul interimar al Agenţiei de Apărare Antirachetă.


Facilitatea este aparent menită să ajute la protejarea Europei împotriva atacurilor cu rachete balistice din partea unor state precum Iranul, dar peisajul de securitate din Polonia şi din restul Europei s-a schimbat dramatic de când proiectul a început în 2009, arată War Zone.


Contraamiralul Douglas Williams a prezentat noi detalii despre programul Aegis Ashore Polonia în mărturia scrisă depusă înaintea unei audieri în faţa membrilor Comisiei pentru Servicii Armate a Camerei Reprezentanţilor. „Marina va accepta oficial Aegis Ashore Polonia în inventarul său pe 15 decembrie 2023. Forţele Navale vor instala modernizări suplimentare la Aegis Ashore Polonia până în mai 2024, după care va fi transferată la NATO în iulie 2024 pentru comanda şi controlul Aegis Ashore Polonia în apărarea statelor europene NATO împotriva ameninţărilor cu rachete balistice provenite din afara zonei euro-atlantice.”

Recomandări

ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID
MAD MAX REVINE
SCHOLZ RĂMÂNE FĂRĂ NEMȚI


Aegis Ashore Polonia, cu sediul în Redzikowo, a primit capacitatea iniţială de operare în septembrie 2023, după ce a suportat upgrade-uri faţă de designul original şi un sistem integrat de securitate electronică de ultimă generaţie.


Sistemele Aegis Ashore din România şi Polonia folosesc lansatoarele modulare Mk 41 VLS, împreună cu rachetele interceptoare SM-3 (the Standard Missile 3), care interceptează rachetele balistice în afara atmosferei Pământului, prin ciocnire.


Deoarece acum sunt multe semne de întrebare legate de folosirea rachetelor hipersonice, cu o viteză mai mare de 5 Mach, mult mai greu de interceptat, este în discuţie şi folosirea interceptorilor SM-6, care utilizează un mecanism de distrugere a rachetei balistice prin explozie, fiind singurul interceptor disponibil pentru o apărare limitată împotriva ameninţărilor cu rachete hipersonice, conform contraamiralului Douglas Williams. De asemenea, Statele Unite mai au în dezvoltare un interceptor special pentru rachetele hipersonice, GPI (Glide Phase Interceptor).


Rusia
a acuzat în repetate rânduri Statele Unite şi ţările gazdă ale sistemului antibalistic american, Polonia şi România, considerând că lansatoarele Mk 41 VLS pot folosi şi rachete de croazieră Tomahawk. SUA au replicat că nu au nicio intenţie să modifice actualele sisteme Aegis Ashore pentru a folosi rachete Tomahauk.

Citește și