• „Booghy” este bărbatul de 70 de ani care a declanșat dansurile virale.
  • Bărbatul a dansat într-o piață de pește din Teheran și imaginile au devenit un model.
  • Tinerii iranieni postează videouri în care dansează și sunt fericiți.
  • Regimul de la Teheran se simte atacat cu astfel de efuziuni în public.


Tinerii iranieni au adoptat o nouă formă de protest față de rigiditatea moralei musulmane impusă de guvernul de la Teheran. Este vorba de un refren cu multe „oh, oh, oh, oh” cântat și dansat de tot mai multe persoane din Iran care vor să critice dictatura morală.

Bărbații și femeile de toate vârstele, unele cu capul descoperit, își mișcă șoldurile și brațele pe versurile unui cântec popular, după cum scrie publicația New York Times.

View this post on Instagram

A post shared by صادق.بوقي (@sadegh.booghy)

Recomandări

TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
O LUNĂ DE SCHENGEN

Totul a început într-o piață de pește din localitatea Rasht, unde bătrânul Sadegh Bana Motejaded, poreclit Booghy („megafonul”) a fost filmat cum dansează fericit în aplauzele tinerilor din jurul său.
La scurt timp, poliția l-a arestat pe el și pe alți 12 tineri, iar conturile lor de Instagram au fost blocate.

Dansul și cântatul în public nu este interzis în majoritatea țărilor musulmane. Dar în Iran, dansul în public, în special cel făcut de către femei și între bărbați și femei, este interzis. Regula este adesea aplicată sporadic, mai ales că iranienii au o cultură străveche a dansului și muzicii, iar eforturile clericilor islamici de a elimina această plăcere a eșuat după 43 de ani de control.

Drept urmare, videoclipul a devenit viral pe rețele și tot mai multe persoane apelează la dans ca să critice regimul religios din Iran.


Oamenii dansează pe străzi, în magazine, pe stadioane, în săli de clasă, centre comerciale, restaurante, săli de sport, petreceri și oriunde se adună.


La Teheran, traficul rutier a fost oprit într-un tunel important pe autostradă pentru o petrecere de dans improvizată pe același cântec.
Femeile tinere, cu părul descoperit, dansează în parcuri, iar tinerii au creat și un remix pe ritm de hip-hop, iar dansul lui Booghy este și mai intens.

Cum a devenit viral

Bana Motejaded este cunoscut în oraș cu porecla „Booghy”, cre înseamnă megafon. Mulți ani la rând, el a avut un chioșc pe stadionul de fotbal din oraș, unde folosea un megafon, cu care se plimba prin tribune și agita fanii.

Înclinația mea pentru dans este să fac oamenii fericiți”, a spus Bana Motejaded unui reporter de la o televiziune locală. „Vreau doar ca oamenii să fie fericiți și să-și schimbe starea de spirit”.

Videoclipul cu el dansând și cântând la piața din Rasht a devenit viral după ce un DJ-ul Mohammad Aghapour a postat un remix al cântecului pe pagina sa de Instagram. DJ Sonami a remixat videoclipul cu Booghy și trendul a devenit viral.

Reacția regimului iranian

La scurt timp, însă, a venit și reacția autorităților. Poliția locală din Rasht a anunțat pe 7 decembrie că a arestat un grup de 12 bărbați care au apărut în videoclip și le-au închis conturile de Instagram și au eliminat videoclipul de pe mai multe site-uri web.

Pe pagina de Instagram a domnului Bana Motejaded, atunci cu aproximativ 128.000 de urmăritori, în locul fotografiei de profil a apărut emblema Ministerului Justiției. Toate postările lui dispăruseră și, în schimb, scria „această pagină a fost închisă pentru crearea de conținut criminal” și că persoana care s-a implicat în activitate „a fost tratată”.

Divizia locală de informații a Gărzii Revoluționare i-a reținut pe suspecții de „dans” și apoi i-a interogat mai multe ore. O sursă confidențială, citată de New York Times, spune că Booghy și ceilalți au fost legați la ochi, bătuți, amenințați cu acțiuni în instanță și forțați să semneze un angajament că nu vor mai cânta și dansa niciodată în public.

Bana Motejaded a fost reținut pentru câteva ore și acuzat de instigare la acțiuni împotriva guvernului.
În același timp, poliția a adunat muzicieni de stradă care cântau în Rasht și le-a confiscat instrumentele.

Iranienii au declanșat „campania fericirii”

Revolta populară a luat cu asalt rețelele sociale, unde iranienii au început să reacționeze prin videoclipuri în care dansează și sunt fericiți. Mulți oameni au postat mesaje furioase pe rețelele de socializare, acuzând guvernul că este în război cu fericirea.


Protestele prin dans au devenit atât de contagioase încât și pagina oficială a Confederației Asiatice de Fotbal (AFC), cu aproape 4 milioane de urmăritori, a postat o compilație video cu câteva vedete și echipe de fotbal iraniene care dansează și aplaudă cântecul.

Titluri precum „Cum să transformi un cântăreț local într-un dizident” au inundat presa iraniană, iar guvernul a început să dea înapoi.


Poliția din provincia Gilan a emis luni o declarație prin care neagă că Bana Motejaded a fost chiar arestat. Pagina lui de Instagram cu toate postările anterioare de dans și cântec a reapărut, iar canalele de știri locale s-au adunat să-l intervieveze.

Booghy are acum aproape un milion de urmăritori pe pagina sa de Instagram și este salutat de mulți iranieni drept un erou național.

Protestele în memorie Mahsei Amini au lăsat peste 500 de morți

Regimul autoritar de la Teheran s-a confruntat în ultimul an cu proteste masive după moartea tinerei Mahsa Amini, arestată pentru că nu purta bine vălul islamic. Organizațiile pentru drepturile omului investighează acum uciderea a peste 500 de persoane, inclusiv 69 de copii, în timpul protestelor. Human Rights Watch a adunat informații despre membrii familiei a cel puțin 36 de persoane care au fost ucise sau executate în urma unor procese sumare în timpul protestelor de anul trecut, care au fost fie interogați, arestați sau urmăriți penal.

Citește și