• Șeful statului s-a întâlnit la Bruxelles cu cancelarul Austriei.
  • Iohannis crede că e posibil ca o ședință extraordinară a Consiliului JAI să fie organizată în ultimele săptămâni din 2023.
  • „În principiu, România nu mai trebuie să facă mai nimic, a declarat Remus Ștefureac, analist politic, la Aleph News.

Președintele Klaus Iohannis susține că mai este mult de negociat până la aderarea României în spațiul Schengen, însă nu exclude ca o soluție să apară până la finalul anului. Asta după ce șeful statului s-a întâlnit la Bruxelles cu cancelarul Austriei, în urma propunerii venite din partea președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Iohannis crede că e posibil ca o ședință extraordinară a Consiliului JAI să fie organizată în ultimele săptămâni din 2023.

Sigur că e prematur și chiar și președintele a părut destul de prudent în declarație. Însă o astfel de întâlnire marchează până la urmă un dezgheț al relațiilor între România și Austria. Nici pentru noi, mai puțin pentru Austria, nu e niciun interes, de menținere a unor relații tensionate. Noi avem un obiectiv cât se poate de legitim, blocat în mod inexplicabil de Austria. Sigur că sunt, poate, evident, și interese diferite. Trebuie să negociem. Dacă e un prim pas, cel puțin din punctul meu de vedere, cu granițele aeriene, acesta trebuie rezolvat, trebuie să fim pragmatici până la urmă. Dar repet, strict ca pași, așteptăm mai multe informații oficiale, iar prezența președintelui e un indicator în acest sens legat de faptul că probabil mai sunt lucruri de negociat, a declarat Remus Ștefureac, analist politic, la Aleph News.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
PROGNOZA METEO DE PAȘTE
MESAJUL PREOTULUI NECULA DE PAȘTE
CE FILME VEZI DE PAȘTE
PREMIERĂ MONDIALĂ ÎN AVIAȚIE
ROMÂNII SE LASĂ PĂCĂLIȚI

Ministrul de interne austriac Gerhard Karner a declarat luni că a prezentat Comisiei Europene „condiţii clare” pe care aceasta să le implementeze înainte ca Viena să fie de acord cu primirea României şi Bulgariei în aşa-numitul „Air Schengen”, transmite APA.

„În principiu, România nu mai trebuie să facă mai nimic. Dacă ne raportăm la toate reacțiile și evaluările Parlamentului European, Comisiei Europene, celor 26 de state membre care sunt de acord cu accederea României în spațiul Schengen, România nu mai are nimic de de făcut. Sigur, există aceste solicitări ale Austriei care, din punctul nostru de vedere, al României și din punctul celor 26 de state, nu au nicio justificare, însă vrem, nu vrem, ne place, nu ne place, trebuie să discutăm asupra lor astfel încât să putem să ajungem la o rezoluție, a declarat Remus Ștefureac, analist politic, la Aleph News.

Citește și