• Armata israeliană spune că a ucis din greșeală trei ostatici în timpul campaniei sale din Gaza, după ce i-a identificat greșit ca fiind o amenințare”.
  • IDF i-a numit pe aceștia ca fiind Yotam Haim, Samer Talalka și Alon Shamriz.
  • Anterior, Ierusalimul a fost ținta unor rachete pentru prima dată de la 30 octombrie – deși acestea au fost interceptate de sistemul de apărare Iron Dome.

UPDATE ORA 06.00 – Companiile de transport maritim suspendă traficul în Marea Roșie după atacurile Houthi

Două dintre cele mai mari companii de transport maritim din lume, Maersk și Hapag-Lloyd, au declarat că suspendă trecerea printr-o strâmtoare din Marea Roșie, vitală pentru comerțul mondial, după atacurile rebelilor yemeniți din zonă.

Houthis, susținuți de Iran, care controlează o mare parte din Yemen, dar care nu sunt recunoscuți la nivel internațional, spun că vizează transportul maritim pentru a exercita presiuni asupra Israelului în timpul războiului acestuia cu Hamas în Gaza, relatează Agenția France-Presse.

Tensiunile maritime au sporit temerile că conflictul din Gaza s-ar putea extinde.

Recomandări

CA ÎNTRE PRIME DOAMNE
EFECTUL „SWIFT” BATE JOCURILE OLIMPICE
ANGELINA JOLIE, ACUZATĂ CĂ I-A ÎNDEPĂRTAT PE COPII DE BRAD PITT
PROTESTE LA EUROVISION
GRETA THUNBERG SE ALĂTURĂ PROTESTELOR
ZELENSKI DEMITE PE BANDĂ RULANTĂ

UPDATE ORA 05.00 – Corespondentul rănit al Al Jazeera povestește cum a supraviețuit atacului aerian care i-a ucis colegul

Șeful biroului Al Jazeera din Gaza, Wael Al-Dahdouh, a povestit momentele în care o lovitură aeriană a lovit vineri Khan Younis, rănindu-l și provocând moartea colegului său cameraman Samer Abu Daqqa, care a murit din cauza rănilor.

Corespondentul a declarat că incidentul a avut loc în momentul în care se întorceau la o ambulanță aparținând Apărării Civile Palestiniene, după ce terminaseră de filmat într-o zonă din Khan Younis greu accesibilă.

Dintr-o dată, ceva s-a întâmplat, ceva mare, nu am putut spune ce a fost, am simțit doar că s-a întâmplat ceva mare și m-a împins la pământ, casca a căzut și microfonul”, a declarat Dahdouh pentru Al Jazeera în timp ce se afla pe un pat de spital înainte de a afla despre moartea colegului său.

Am văzut că era o sângerare intensă din umăr și din braț și mi-am dat seama că, dacă voi rămâne, voi sângera acolo, în acel loc, și nimeni nu va ajunge la mine”.

UPDATE ORA 03.00 – Un deputat britanic spune că familia sa refugiată într-o biserică catolică din Gaza este mai mult decât disperată și îngrozită”

Deputatul britanic Layla Moran a declarat vineri într-o declarație că membrii familiei sale care se adăpostesc în biserica catolică din orașul Gaza sunt mai mult decât disperați și îngroziți”, în timp ce condițiile continuă să se înrăutățească.

Familia mea raportează fosfor alb și focuri de armă în incinta lor”, a spus Moran. Colectorul de gunoi și omul de serviciu au fost împușcați, iar cadavrele lor zac afară și rămân necolectate.”

Citând membrii familiei sale, parlamentarul din Oxford West și Abingdon a adăugat că generatoarele de electricitate au încetat să mai funcționeze la biserică. La 15 noiembrie, Moran a declarat în Camera Comunelor din Marea Britanie că unul dintre membrii familiei sale care se adăpostea în biserica din Gaza a murit.

Starea lor de sănătate s-a deteriorat în ultima săptămână și nu au putut ajunge la spitalul de care aveau nevoie”, a spus ea.

UPDATE ORA 02.00 – Houthi a vizat vineri 3 nave comerciale și au lovit 2 în atacuri, afirmă Comandamentul Central al SUA

Forțele militante Houthi, susținute de Iran, au lovit vineri două nave comerciale și au amenințat că o vor ataca pe o a treia, a declarat Comandamentul Central al SUA(CENTCOM) într-o postare pe X.

Incidentul a avut loc vineri dimineață, în jurul orei 7.00 (ora locală), când forțele Houthi au contactat nava cu motor MSC ALANYA, o navă sub pavilion liberian care se deplasa spre nord în partea de sud a Mării Roșii și au amenințat că o vor ataca”, se arată în postarea CENTCOM.

Houthis i-au spus navei să se întoarcă și să se îndrepte spre sud. Nu existau nave americane în zonă, a precizat CENTCOM, dar forțele americane „au menținut comunicații directe cu nava, iar ALANYA și-a continuat drumul spre nord”.

Se crede că în acest moment călătorește în siguranță”, a precizat postul CENTCOM.

Aproximativ două ore mai târziu, un vehicul aerian fără pilot (UAV) lansat de pe teritoriul controlat de Houthi în Yemen a lovit nava cu motor AL JASRAH, o altă navă sub pavilion liberian care se deplasa spre sud în Marea Roșie.

UPDATE ORA 01.00 – Câteva zeci de persoane protestează la Tel Aviv după ce s-a aflat că IDF a ucis din greșeală ostatici în Gaza

Câteva zeci de persoane au protestat vineri seară în fața cartierului general al armatei israeliene din Tel Aviv, cerând acțiuni imediate pentru a asigura eliberarea celorlalți ostatici israelieni reținuți în Gaza.

Protestul a fost convocat de familiile ostaticilor după ce s-a aflat că trei israelieni captivi în Gaza au fost împușcați și uciși accidental de către forțele de apărare israeliene în nordul Gaza.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Purtătorul de cuvânt al lui Benjamin Netanyahu pentru lumea arabă afirmă că SUA s-au angajat” să finanțeze modernizarea punctului de trecere de la Rafah.

SUA s-au angajat să plătească pentru modernizarea punctului de trecere Rafah cât mai curând posibil pentru a permite transferul de ajutor umanitar doar prin Rafah, după ce a trecut de controlul de securitate israelian”, afirmă Ofir Gendelman într-o postare pe rețelele de socializare.

Acest lucru vine după ce Israelul a confirmat că va permite trecerea ajutoarelor prin punctul de trecere a mărfurilor Kerem Shalom în Gaza, pentru a-și îndeplini angajamentul de a permite intrarea în Gaza a 200 de camioane cu ajutoare în fiecare zi.

Gendelman afirmă în postarea de pe rețelele de socializare că punctul de trecere Rafah are o capacitate de 100 de camioane pe zi, ceea ce face imposibilă punerea în aplicare a acordului dintre Israel și SUA. Gendelman adaugă că utilizarea punctului de trecere Kerem Shalom este o măsură temporară.

Citește și