• Austria și-a flexibilizat poziția în ceea ce privește spațiul Schengen și este de acord cu ridicarea granițelor aeriene pentru România. 
  • Românii și bulgarii nu vor mai sta la controlul pașapoartelor pentru zborurile în interiorul UE.
  • Cetățenii așteaptă un document oficial care să detaliaze exact schimbările survenite și impactul acestora.

Într-un anunț surprinzător, Austria și-a revizuit poziția și a decis să deschidă calea către Schengen pentru pasagerii din România și Bulgaria. Această schimbare aduce cu sine un beneficiu major pentru călători, eliminând necesitatea controalelor de pașapoarte pentru zborurile în interiorul Uniunii Europene.

De acum înainte, pasagerii din România și Bulgaria nu mai sunt obligați să aștepte la graniță. Procedura de control automat la frontieră devine accesibilă, oferindu-le o experiență de călătorie mai fluidă și eficientă, în concordanță cu privilegiile celorlalți cetățeni europeni. Acest pas marchează un progres semnificativ la nivel social și facilitează mobilitatea în interiorul Uniunii Europene.

Impactul economic

„Economic nu vad un impact semnificativ, aș fi văzut un impact semnificativ la deschiderea granițelor cu Schengen cu totul, pentru că acolo sunt pierderile cele mai mari”, spune Răzvan Botea, editor Ziarul Financiar, pentru Aleph News.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Există estimări care indică pierderi minime de aproximativ 2% din PIB în situația actuală. Totuși, se evidențiază că intrarea completă în spațiul Schengen ar putea aduce beneficii semnificative, contribuind cu aproximativ 2% la PIB. Detalii precum eliminarea verificărilor și facilitarea transporturilor de mărfuri aeriene ar putea fi cheia pentru această creștere economică.

Cu toate acestea, rămâne o nevoie urgentă de claritate, astfel că cetățenii așteaptă un document oficial care să detaliaze exact schimbările survenite și impactul acestora.

Citește și