• În 2017, CIA a clasificat site-ul WikiLeaks drept o „agenție ostilă”.
  • Datele strict secrete CIA și publicate de WikiLeaks purtau numele de „Vault 7”.
  • Magistrații din UK analizează o cerere de extrădare emisă de SUA pe numele lui Julian Assange.

O anchetă a dezvăluit că CIA intenționa să-l răpească și să-l asasineze pe Julian Assange, fostul editor șef al publicației WikiLeaks.

Planul ar fi fost pus la cale chiar de Mike Pompeo, directorul serviciului de informații american. Conflictul a survenit în urma faptului că site-ul ar fi publicat informații cu caracter stric secret deținute de CIA.

Materialele au dat cititorilor mai multe detalii despre implicarea Statelor Unite în Afganistan și Irak dar și mai multe telegrame secrete.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Agenții CIA au luat în considerare în 2017 să-l răspească pe Julian Assange, din ambasada Ecuadorului de la Londra. El se afla acolo de 5 ani, încă 2012. Discuțiile au ajuns și în Biroul Oval pe timpul mandatului lui Donald Trump unde s-a pus problema și de o eventuală asasinare.

S-au cerut schițe cu variante cât mai practice prin care Julian Assange să fie chiar și ucis. Mai mult, strategia pusă la cale de cei de la CIA a presupus și spionarea asociaților cu care colabora site-ul WikiLeaks. Vorbim aici de un plan de răzbunare pus la cale de directorul CIA Mike Pompeo.

Asta pentru că site-ul WikiLeaks a publicat date CIA cu caracter sensibil, acțiune clasificată ulterior drept cea mai mare scurgere de date din istoria CIA. Informațiile au ieșit la iveală după o anchetă dusă la capăt cu peste 30 de foști diplomați SUA.

Implicarea Moscovei, menționată în anchetă

Ancheta relevă că operațiunea ar fi pus în primejdie munca depusă de Departamentul pentru Justiție care lucra intens la capturarea lui Assange și ar fi afectat relațiile pe care americani le aveau cu Marea Britanie, unul din cei mai apropiați aliați ai săi. Planurile însă nu au fost duse la capăt.

Au exista chiar și zvonuri în care s-a presupus că Moscova ar fi intenționat să îl scoată pe Assange din Marea Britanie. Atât CIA, cât și Mike Pompeo au reufuzat să comenteze.

„În calitate de cetățean american găsesc a fi de-a dreptul scandalos ca guvernul nostru să pună la cale răpirea și asasinarea cuiva în lipsa unui proces legal doar pentru simplul fapt că a publicat infromații sensibile” – Barry Pollack, avocatul lui Julian Assange.

Doar avocatul lui Pompeo a spus că un astfel de scenariu iese din discuție iar guvernul american nu ar fi în stare de așa ceva. Julian Assange este ținut în prezent într-o pușcărie din Londra, iar instanțele de acolo analizează o cerere de extrădare venită din Statele Unite. Totodată. el riscă o pedeapsă de 175 de ani de închisoare.

Câte scenarii au luat în calcul americanii?

Specialiștii de acolo au luat în calcul până și posibilitatea ca un avion rusesc să ajungă la Londra special pentru a-l lua pe Assange. Erau în stare să mobilizeze atât de multe forțe încât 1 din 3 oameni care erau în jurul ambasadei Ecuadorului de la Londra să lucreze pentru CIA.

S-au făcut rapoarte despre posibile schimburi de focuri pe străzile Londrei cu agenții Kremlinului. Mai mult, s-a pus la cale și o operațiune la care să participe și forțele britanice. Ea ar fi presupus să blocheze mașina în care era transportat Assange.

S-a discutat chiar să se tragă cu gloanțe în cauciucurile avionului care l-ar fi transportat la Moscova iar dacă agenții CIA nu ar fi putut face asta, serviciul ar fi fost asigurat de forțele britanice.

În realitate, Assange a fost monitorizat în Ambasada Ecuadorului de la Londra fără ca el să știe.
Asta pentru că diplomații de acolo au angajat o firmă din motive de securitate.

Însă, în 2017, s-a dovedit că firma UC Global lucra pentru CIA, lucru neștiut de diplomații ecuadorieni și oferea rapoarte detaliate audio și video despre activitățile lui Assange și despre vizitatorii lui.