• Primăriță Parisului se află pe locul 4 al unui top dominat de bărbați.
  • Hidalgo este premiată pentru deprioritizarea automobilului.
  • Primăriță Parisului, care se află pe locul patru în acest top, se declară „fericită” și spune că e o „mare mândrie” pentru capitala Franței.

Anne Hidalgo, primărița Parisului, se numără printre cei mai influenți urbaniști de pe planetă, potrivit unui recent clasament al site-ului Planetizen, care stabilește un top 100 al „oamenilor care au impact asupra dezvoltării orașelor astăzi”. Primăriță Parisului, care se află pe locul patru în acest top, se declară „fericită” și spune că e o „mare mândrie” pentru capitala Franței.

Site-ul specializat în probleme de actualitate, ecologie și transformare urbană stabilește acest clasament pe baza voturilor cititorilor săi, dar este un site foarte urmărit în aceste vremuri de schimbări climaterice îngrijorătoare. Primărița socialistă al Parisului apare pe locul patru, în spatele arhitectului danez Jan Gehl, urbanistului american Andrés Duany și inginerului și profesorului Universității din California Donald Shoup. Este, însă, prima femeie din acest clasament.

În clasament se află și o rudă a lui Anne Hidalgo, profesor al Universității Paris 1 Panthéon-Sorbonne Carlos Moreno, pe locul zece. De origine franco-colombiana, Moreno este în special la originea proiectului „Orașul sfertului de oră”, preluat în 2020 de Anne Hidalgo. „Orașul cu un sfert de oră este orașul proximitățîi, unde poți găsi tot ce ai nevoie la mai puțin de 15 minute de casă”, a scris ea la acea vreme.

Recomandări

NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK
27 DE CICLIȘTI ROMÂNI MERG LA CAMPIONAT
BRITANICII CAUTĂ PROFESORI ÎN ROMÂNIA
ACTORUL IAN GELDER A MURIT

Care sunt calitățile care au propulsat-o pe Anne Hidalgo în topul acestui clasament exclusivist?

Pe sit putem citi că „Primarul Parisului a condus o politică majoră de deprioritizare a automobilului în orașul ei, de reducere a poluării aerului și de îmbunătățire a siguranței rutiere”. Anne Hidalgo o introdus multe zone pietonale – cum ar fi cheiurile Senei, ceea ce i-a înfuriat pe autmobilisti dar îi bucură in fiecare zi pe pietoni.

Parisul a fost printre primele orașe care au limitat, în anumite zone, viteza automobilelor la 20 km/H, iar în următorii 3 ani vor avea trei păduri plantate în oraș pentru a reduce temperaturile extreme din timpul verii. Ca răspuns, Anne Hidalgo a spus că este „ fericită să fie inclusă în acest clasament prestigios ”. Este „o mare mândrie pentru Paris, o încurajare de a urmări transformări ecologice, sociale și democratice ”, a scris ea pe rețeaua de socializare X.

Citește și: