• Antonia Colibășanu, director de operațiuni, Geopolitical Futures: ,,Este important de subliniat că Unirea se face în fiecare zi în care viețuim în România. Avem nevoie de educație, așa cum avem nevoie de aer!”
  • Antonia Colibășanu:,,Geografia ne arată fundamentul, dar elementul politic ține de tot ce înmagazinează un popor”
  • Antonia Colibășanu: ,,Este o componentă economică în absolut tot pentru că societatea și stabilitatea socială, deci stabilitatea politică, este dependentă de economie”
  • Antonia Colibășanu: ,,Cred încă în capacitatea românilor, în demografia română de a clădi. Demografia subliniază calitățile pe care le au românii”

Prezentă în emisiunea InSecuritate, de la Aleph News – în preajma zilei de 1 Decembrie – Antonia Colibășanu, analist și director de operațiuni la Geopolitical Futures, a explicat de ce Unirea ar trebui trăită și simțită în fiecare zi, dar și cât de importantă este pentru omenire această perioadă de recalculare globală a tuturor puterilor pe harta lumii.

O discuție văzută prin ochii specialistului în geopolitică  despre state slabe, state puternice, state eșuate. Despre lumea bipolară, unipolară, multipolară, dar și despre războaie mondiale, geografie și geopolitică.

Rămâne România în continuare o zonă tampon? Suntem în continuare un punct de contact între două sisteme care se confruntă în momentul de față, Est și Vest?

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

,,Pentru Rusia, pentru SUA, pentru Germania, putem fi zonă tampon pentru că suntem zonă de frontieră. În sensul în care aceste state în perspectiva unei analize a intereselor sale, se uită către ce ar putea să le provoace riscuri existențiale. Și își definesc riscurile în funcție de ceea ce au la frontieră, deci de zonele tampon pe care trebuie să le aibă pentru a-și proteja interesele“, a explicat Antonia Colibășanu.

Antonia Colibășanu: ,,Ar trebui să ieșim din logica zonei tampon și  să intrăm în zona de politică mare, regională

,,Din perspectiva noastră, noi nu suntem zone tampon, sigur. Din perspectiva noastră, suntem într-o zonă de frontieră, conștientizăm că suntem într-o zonă a întâlnirilor, culturilor și a civilizațiilor, ceea ce presupune un anumit comportament în care încercăm să echilibrăm interesele marilor puteri. Am făcut asta de secole, din punct de vedere istoric. Și în conceptul în care ne susținem interesele naționale, ar trebui să ieșim din logica zonei tampon și să intrăm în zona de politică mare, regională.”

Antonia Colibășanu: ,,Vedem cumva o renegociere a pozițiilor globale, mai mult decât pozițiile Rusiei versus UE și Rusiei versus SUA”

,,Nu trebuie să ne îngrijoreze perspectiva unui război pentru că și Rusia prin analiza sa înțelege care sunt pentru ea consecințele unui astfel de război. Dar, pentru că suntem într-un punct de inflexiune la nivel global, trebuie să înțelegem că nu doar în Europa se fac astfel de presiuni, nu doar în Europa de Est există influențe care se ciocnesc, ele există și în Asia Centrală, și în Asia de Est, Asia de Sud-Est. Prin toate aceste evenimente pe care noi le resimțim aici în zona noastră de frontieră, vedem cumva o renegociere a pozițiilor globale, mai mult decât pozițiile Rusiei versus UE și Rusiei versus SUA, ci o recalculare globală a tuturor puterilor.”

Antonia Colibășanu: ,,Geografia ne arată fundamentul, dar elementul politic ține de tot ce înmagazinează un popor”

Ce ne arată geografia? Dar geopolitica? De ce este crucial de subliniat că Unirea se face, se simte și se trăiește în fiecare zi în care viețuim în România?

,,Cred că este important de subliniat că Unirea se face în fiecare zi în care viețuim în România și în care înțelegem legătura aceasta mai mult decât aceea a ideii de naționalitate și civism. Mai mult în sensul istoric, mai mult în sensul etnic, mai mult în sensul cultural. Dacă primim geografic lucrurile, sigur că de multe ori spunem ce este diferit între locuitorii regiunilor și asta este normal. Cu toate acestea, ne regăsim și geografia ne ajută să ne regăsim și să găsim românismul în celălalt. Cred că este cel mai important element de susținere geografică pe care-l putem avea. Pentru că atunci când vorbim despre geopolitică, sigur că geografia ne arată fundamentul, dar elementul politic ține de tot ce înmagazinează un popor”, a explicat Antonia Colibășanu.  

,,Cred că este important să continuăm unirea în sensul în care nu ne dăm bătuți problemelor care apar”

,,Ca domenii, eu cred încă în capacitatea românilor, în demografia română de a clădi. Demografia subliniază calitățile pe care le au românii. Am performat și performăm, așa cum am făcut-o și în perioada sec. al XIX-lea și în sec. XX-lea, la nivel internațional și la nivel local. Sunt oameni talentați, sunt companii talentate, sunt domenii de succes și idei inovatoare pe care le putem susține fiecare dintre noi până la urmă. Nu susțin ideea că statul nu ar trebui să aibă un rol, are un rol de echilibrare și de susținere a tot ce înseamnă talent demografic românesc. Dar, dar ar fi să subliniez un domeniu pe care ar trebui să-l susținem pentru a-l îmbunătăți, pentru a susține această performanță de care suntem capabili acela ar fi educația. Avem nevoie de educație, așa cum avem nevoie de aer, pentru că talentul românesc se susține prin educație.”

Ce-ar fi de împărțit între Rusia și SUA? Dar între Rusia și UE?

,,Relația cu China este primul lucru care vine în minte. China este și ea o putere regională, poate chiar globală resurgentă în momentul de față. Trebuie să nu uităm faptul că și Rusia are ieșire la Oceanul Pacific, așa cum se întâmplă și în cazul SUA. Așa cum ați menționat, UE – prin platforma pieței comune pe care o are – are o deosebită putere economică, iar această putere economică este cumva un element pe care îl poate folosi pentru a aplica presiune asupra Rusiei, asupra Chinei și asupra SUA. Ce nu are UE este acea unitate politică, care la anumite momente o vulnerabilizează.”

Cât de importantă este componenta economică în ecuația și în poziționarea globală a fiecărei țări?

,,Este o componentă economică în absolut tot pentru că societatea și stabilitatea socială, deci stabilitatea politică este dependentă de economie. În cazul Rusiei, sigur că avem moneda despre care vorbiți – energia. Și atunci dependența pe care o are Rusia și care îi dă inclusiv vulnerabilitate în momentul de față, în ceea ce privește stabilitatea politică și socio-economică, îi dă cumva și putere în sensul în care alte state sunt dependente de această resursă pe care Rusia o are”, explică interlocutoarea moderatorului Bogdan Nicolae.  

Antonia Colibășanu: ,,Să nu uităm că România în Estul Europei are un rol fundamental în apărarea infrastructurilor critice”

Cât și pentru cine contează atuurile și potențialul României? Cum baleiază România, prinsă între presiunea dintre Est și Vest? Este țara noastră un stat eșuat, așa cum a afirmat președintele României, Klaus Iohannis?

,,Cred că România se confruntă cu multe probleme structurale. Suntem însă într-un context național și global ieșit din comun. Un context extraordinar. Pandemia este un astfel de eveniment, un fenomen extrem. Nu putem să discutăm despre un stat eșuat în perspectivă strategică, în contextul în care România aduce și susține atuurile sale la ceea ce înseamnă valorile transatlantice, apărarea colectivă, participarea României în teatrele de operațiuni.

Să nu uităm că România în Estul Europei are un rol fundamental în apărarea infrastructurilor critice, în ceea ce privește infrastructura cibernetică și energetică, două elemente cheie care sunt recunoscute la nivelul UE. Ca atare, aș privi declarația președintelui Iohannis în contextul unei tragedii. Este normal ca  atunci când ești sub imperiul tragediei momentului, putem spune că avem multe elemente care pot fi încadrate la elemente eșuate ale funcției statului. Asta nu înseamnă că România ca stat se poate încadra la state eșuate din punct de vedere strategic”, conchide Antonia Colibășanu, invitată în cadrul emisiunii InSecuritate, de la Aleph News.