• În primul trimestru din 2023, România a înregistrat o scădere semnificativă a importului de gaze naturale utilizabile.
  • Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), importurile au ajuns la 240.200 tone de petrol.
  • România a produs 1,92 milioane tep de gaze naturale, în creștere cu 7,2% față de perioada similară a anului anterior.

În primul trimestru din 2023, România a înregistrat o scădere semnificativă a importului de gaze naturale utilizabile. Potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS), importurile au ajuns la 240.200 tone echivalent petrol (tep), în scădere cu 66,3% față de aceeași perioadă a anului precedent, când importurile au totalizat 713.300 tep.

Producția internă de gaze naturale, aceasta a înregistrat o creștere în primele trei luni ale anului. România a produs 1,92 milioane tep de gaze naturale, în creștere cu 7,2% față de perioada similară a anului anterior, când producția a fost de 1,79 milioane tep.

În prognoza publicată de Comisia Națională de Strategie și Prognoză, este estimat că producția de gaze naturale pentru întregul an 2023 va ajunge la 7,61 milioane tep. Importurile sunt estimate la 2,185 milioane tep, în creștere cu 2,1% față de anul anterior și în scădere cu 6,2% în comparație cu anul precedent.

Recomandări

NE-A SALVAT VACCINUL?
ACȚIUNILE META SE SCUFUNDĂ
RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA

Aceste date evidențiază faptul că România își menține capacitatea de producție internă de gaze naturale, dependența de importuri fiind redusă. Cu toate acestea, se observă o scădere semnificativă a importurilor în primul trimestru al anului 2023, care poate fi rezultatul unor factori precum politica energetică națională sau fluctuațiile pieței internaționale a gazelor naturale.

Citește și: