• Turcia și ONU au ajutat la medierea unui acord care a deschis calea pentru ca Ucraina să exporte 22 de milioane de tone de porumb.
  • Centrala, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost sub control rusesc.
  • elenski a declarat că Guterres a sosit și că cei doi vor lucra pentru a obține rezultatele necesare pentru Ucraina.

Antonio Guterres se va întâlni la Lvov cu Volodimir Zelenski și cu Recep Tayyip Erdogan din Turcia, la o zi după ce NATO a declarat că este urgent ca ONU să fie autorizată să inspecteze centrala nucleară ucraineană Zaporojie

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se va întâlni joi, la Lviv, cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și cu președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, având pe ordinea de zi exporturile de cereale, siguranța la centrala nucleară Zaporojie și sondarea opțiunilor pentru o potențială soluție diplomatică la războiul din Ucraina.

În discursul său zilnic, Zelenski a declarat că Guterres a sosit și că cei doi vor lucra pentru a obține rezultatele necesare pentru Ucraina.

Recomandări

RUSIA SPUNE NU REZOLUȚIEI
FII BOGAT ÎN ROMÂNIA
MATTY HEALY, DESPRE ALBUMUL LUI SWIFT
DE LA GOYA LA... YOGA
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A STRIGĂTULUI
CHETĂ PENTRU SPORTIVII ROMÂNI

Purtătorul de cuvânt adjunct al ONU, Farhan Haq, a declarat că Guterres va discuta o serie de probleme, inclusiv eforturile generale de a face tot ceea ce poate pentru a scădea, în esență, temperatura cât mai mult posibil cu diferitele autorități.

Luna trecută, Turcia și ONU au ajutat la medierea unui acord care a deschis calea pentru ca Ucraina să exporte 22 de milioane de tone de porumb și alte cereale blocate în porturile sale din Marea Neagră de când Rusia și-a început invazia la 24 februarie.

Preocupări legate de centralele nucleare

Întâlnirea are loc la o zi după ce șeful NATO a declarat că este urgent ca organismul de supraveghere atomică al ONU să fie autorizat să inspecteze centrala nucleară ucraineană Zaporizhzhia.

Centrala, cea mai mare centrală nucleară din Europa, a fost sub control rusesc, ceea ce a stârnit îngrijorări cu privire la un posibil accident nuclear în cazul în care ar avea loc lupte acolo.