• Statele Unite sprijină apelurile pentru o „zonă demilitarizată” în jurul centralei nucleare ucrainene Zaporijie, a declarat joi un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA.
  • Rusia este acuzată că folosește centrala nucleară ca bază militară.
  • Nivelurile de radiații se află în limitele normale, în pofida reluării bombardamentelor asupra sitului, a declarat agenția nucleară ucraineană Energoatom.

Departamentul de Stat al Statelor Unite a sprijinit inițiativa de demilitarizare a zonei din jurul centralei nucleare Zaporojia din sud-estul Ucrainei, unde au loc în prezent confruntări între forțele ucrainene și cele rusești, potrivit baha.com.

,,Luptele în apropierea unei centrale nucleare sunt periculoase și iresponsabile și continuăm să cerem Rusiei să înceteze toate operațiunile militare la sau în apropierea instalațiilor nucleare ucrainene și să returneze controlul deplin Ucrainei și să sprijine apelurile ucrainenilor pentru o zonă demilitarizată în jurul centralei nucleare„, a precizat joi Departamentul de Stat.

În cursul zilei de astăzi, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a îndemnat ambele părți să înceteze toate acțiunile care ar putea pune în pericol securitatea celui mai mare plan de energie nucleară de pe continent.

Recomandări

UE INTERZICE TRANSBORDAREA GNL ÎN PORTURILE SALE
CIOLACU VREA DATĂ PENTRU PREZIDENȚIALE
CE PRIMEȘTE UCRAINA DE LA LIDERII LUMII?
CE PROVOCARI ÎL AȘTEAPTĂ PE RUTTE LA NATO?
UNA SPUNE COMISIA EUROPEANĂ, ALTA FACE GUVERNUL
ZID LA GRANIȚA CU SUDUL