• Antony Blinken spune că acordul deschide calea pentru o declarație istorică de parteneriat cu liderii din Pacific.
  • El a sugerat că Insulele Solomon au fost de acord să semneze în ciuda rapoartelor privind rezervele anterioare.
  • Liderii a 12 state insulare din Pacific participă la Washington la un summit de două zile.

Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat că națiunile insulare din Pacific au convenit asupra unui nou parteneriat cu Statele Unite, înaintea unei întâlniri cu președintele Joe Biden, care va avea loc vineri.

Administrația Biden a promis că va dezvălui mâine noi angajamente substanțiale, în timp ce încearcă să intensifice prezența diplomatică, comercială și de dezvoltare a Americii în regiune. Blinken i-a salutat pe fiecare dintre liderii insulelor din Pacific reuniți într-o sală de recepție diplomatică la Departamentul de Stat în deschiderea summitului, înainte de a promite o cooperare mai strânsă cu regiunea.

Ceea ce sper că veți reține din aceste angajamente este că Statele Unite vă împărtășesc viziunea și că ne angajăm să vă ajutăm să o realizați, a spus el.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Este o viziune care recunoaște că numai lucrând împreună putem aborda cu adevărat cele mai mari provocări ale timpului nostru, cu care se confruntă toți cetățenii noștri.

Blinken a spus că aceste provocări includ păstrarea unui Indo-Pacific liber și deschis, în care fiecare națiune, indiferent cât de mare sau de mică, are dreptul de a-și alege propria cale.

Blinken a sugerat, de asemenea, că SUA a ajuns la un acord cu liderii insulelor din Pacific cu privire la o declarație de parteneriat, care a făcut obiectul unor negocieri intense în perioada premergătoare summitului.