• Statele Unite și Iranul au făcut schimb de răspunsuri, prin intermediul Uniunii Europene, la o propunere înaintată de cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell.
  • La începutul acestei luni, Iranul a trimis ultimul său răspuns, pe care un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat l-a calificat drept neconstitutiv.
  • Ei continuă să încerce să introducă în negocieri chestiuni străine care fac mai puțin probabil un acord, a spus Blinken.

Iranul a făcut un pas înapoi prin ultimul său răspuns la propunerea de acord nuclear, a declarat luni secretarul de stat american Antony Blinken, calificând drept puțin probabil un acord pe termen scurt.

Ceea ce am văzut în ultima săptămână în răspunsul Iranului la propunerea înaintată de Uniunea Europeană este în mod clar un pas înapoi și face ca perspectivele pentru un acord pe termen scurt să fie, aș spune, puțin probabile, a declarat Blinken reporterilor, vorbind din Mexico City, unde s-a întâlnit cu președintele mexican Andrés Manuel López Obrador.

Statele Unite și Iranul au făcut schimb de răspunsuri, prin intermediul Uniunii Europene, la o propunere înaintată de cel mai înalt diplomat al UE, Josep Borrell. Iranul și-a prezentat răspunsul inițial la jumătatea lunii august; SUA i-a răspuns aproximativ o săptămână mai târziu.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

La începutul acestei luni, Iranul a trimis ultimul său răspuns, pe care un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat l-a calificat drept neconstitutiv. După cum a relatat anterior CNN, potrivit unui oficial de rang înalt al administrației americane, Iranul, în ultimul său răspuns, a redeschis problema investigației organismului de supraveghere nucleară al ONU privind uraniul nedeclarat găsit în siturile iraniene. Oficialii iranieni au declarat în repetate rânduri că investigația Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) ar trebui să fie închisă înainte de a reveni la acord.

Cu toate acestea, luna trecută, un oficial de rang înalt al administrației americane a sugerat că Iranul a acceptat propunerea UE – descrisă de Borrell ca fiind textul final – fără a face cereri referitoare la anchetă. Blinken a declarat luni că nu a putut oferi un termen pentru când crede că va fi posibil să se reintroducă un acord nuclear iranian, afirmând că Iranul fie nu dorește, fie nu poate face ceea ce este necesar pentru a ajunge la un acord.

Ei continuă să încerce să introducă în negocieri chestiuni străine care fac mai puțin probabil un acord, a spus Blinken. Dar, cu siguranță, ceea ce am văzut în ultima săptămână este un pas înapoi, îndepărtându-se de probabilitatea oricărui fel de acord pe termen scurt. Oficialii americani au exprimat anterior un oarecare optimism în jurul ultimelor eforturi de a revigora acordul nuclear – pe care SUA l-au părăsit în 2018 în timpul administrației Trump și pe care Teheranul l-a încălcat din ce în ce mai mult de atunci – dar speranțele unui progres au continuat să se estompeze.