• Suntem într-un interval în care o invazie ar putea începe în orice moment şi, ca să fie foarte clar, inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice”, a spus Antony Blinken
  • Volodymyr Zelensky, Consiliul ucrainean pentru securitate națională și apărare, a organizat o reuniune la nivel înalt la Harkov, pentru a discuta despre instituirea apărării teritoriale.
  • Rusia organizează jocuri de război masive în Belarusul vecin și insistă asupra faptului că relațiile extrem de tensionate nu sunt din vina sa.

UPDATE 08.47

Rusia a actualizat notificările privind manevrele sale militare din Marea Azov și din Marea Neagră. Mai multe zone cu interdicții de navigație sunt problematice și urmează a fi clarificate, întrucât încalcă, de fapt, suveranitatea Ucrainei.

UPDATE 03.23

Informații despre ziua de miercuri, ca dată a unei posibile invazii: Momentul unei posibile acțiuni militare ruse rămâne o întrebare cheie. SUA au adunat informații care arată că Rusia le vizează ziua de miercuri ca o dată țintă, potrivit unui oficial SUA familiarizat cu constatările. Oficialul, care nu era autorizat să vorbească în public și a făcut acest lucru doar cu condiția de a păstra anonimatul, nu a spus cât de definitive sunt informațiile, iar Casa Albă a subliniat public că S.U.A. nu știe cu certitudine dacă Putin este angajat în invazie”, conform AP, relatează Spiegel.

Cu toate acestea, oficialii SUA au spus, din nou, că acumularea Rusiei pe ofensivă aeriană, terestră și maritimă în apropierea Ucrainei a atins punctul în care ar putea invada în scurt timp. Mai mulți aliați NATO, inclusiv Marea Britanie, Canada, Norvegia și Danemarca le cer cetățenilor să părăsească Ucraina. Sullivan a spus că acțiunea militară rusă ar putea începe cu rachete și atacuri aeriene, urmate de o ofensivă terestră. „Da, este un mesaj urgent, pentru că ne aflăm într-o situație urgentă”, a spus Sullivan reporterilor de la Casa Albă.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
NU CÂNTA!
ANA DE ARMAS IUBEȘTE IAR!

UPDATE 01.16:

Am vorbit astăzi cu liderii transatlantici, pentru a discuta despre preocupările noastre cu privire la consolidarea militară a Rusiei în jurul Ucrainei. Suntem uniți în eforturile noastre diplomatice și în măsurile de descurajare și suntem pregătiți să impunem costuri economice masive dacă Rusia alege să continue agresiunea”, a spus Joe Biden.

UPDATE 00.42

Rusia a propus în seara aceasta ca apelul dintre Joe Biden și Vladimir Putin să aibă loc luni, dar Casa Albă a insistat ca discuția sa aibă loc mâine. Astfel, a rămas programată mâine.

UPDATE 23.54:

Reprezentanți ai SUA au citit convorbirea dintre generalul Mark Milley și șeful Statului Major General al Rusiei, generalul Valery Gerasimov. Ei au discutat mai multe aspecte de interes legate de securitate, dar au convenit să păstreze private detaliile specifice conversației lor.

UPDATE 23.49:

GERMANIA. Potrivit lui Spiegel, CIA consideră că atacul rusesc asupra Ucrainei ar putea fi lansat săptămâna viitoare. Conform ziarului german, americanii i-au avertizat pe aliați că agresiunea militară ar putea avea loc miercuri, la data de 16 februarie. Potrivit informațiilor din revista germană, serviciile și armata americană ar fi informat guvernul german și alte state NATO în cursul zilei cu privire la acest lucru.

UPDATE 23.20:

Președintele Biden intenționează să vorbească sâmbătă cu președintele rus Vladimir Putin, potrivit unei surse. SUA consideră că un asalt rusesc asupra Ucrainei ar putea începe în curând.

Antony Blinken, secretarul de Stat american, a spus că efectele atacării Ucrainei se vor resimți și în zona Indo-Pacifică. În cadrul reuniunii Organizaţiei Cvadrilaterale pentru Dialog în materie de Securitate (QUAD), acesta a tras semnalul de alarmă.

Există semnale foarte îngrijorătoare privind o escaladare a crizei de către Rusia. Suntem într-un interval în care o invazie ar putea începe în orice moment şi, ca să fie foarte clar, inclusiv în timpul Jocurilor Olimpice”, a spus Antony Blinken, potrivit The Guardian, despre posibilitatea atacării Ucrainei.

Rusia contestă principiile potrivit cărora o ţară nu poate schimba frontierele altei ţări cu forţa şi nu poate dicta altei ţări opţiunile, politicile şi cu cine să se asocieze. Dacă permitem ca aceste principii să fie contestate fără o sancţionare, chiar dacă situaţia este în Europa, la jumătate de lume distanţă de aici, va exista un impact şi aici. Alţii urmăresc, alţii vor să vadă cum reacţionăm.

De aceea, este foarte important să avem solidaritate, să facem tot posibilul prin diplomaţie, pentru a evita un conflict şi o agresiune, dar să acţionăm şi determinat dacă Rusia comite o nouă agresiune„, a mai adăugat Antony Blinken, în cadrul reuniunii miniştrilor de Externe din cadrul Organizaţiei Cvadrilaterale pentru Dialog în materie de Securitate (QUAD).

Rusia afirmă că nu intenționează să invadeze, dar dorește ca Occidentul să mențină Ucraina și alte țări ex-sovietice în afara NATO. De asemenea, dorește ca NATO să se abțină de la desfășurarea de arme în această zonă și să retragă forțele alianței din Europa de Est – cereri respinse categoric de Occident.

Consiliul ucrainean pentru securitate națională și apărare a organizat o reuniune la nivel înalt

Sub conducerea președintelui ucrainean Volodymyr Zelensky, Consiliul ucrainean pentru securitate națională și apărare a organizat o reuniune la nivel înalt la Harkov pentru a discuta despre instituirea apărării teritoriale, punerea în aplicare a măsurilor provizorii pentru persoanele juridice de nivel scăzut și aprobarea Strategiei ucrainene de securitate maritimă.

În special, RNBO a analizat chestiunea asigurării securității naționale împotriva amenințărilor interne și externe în regim „privat” și a ascultat prezentările reprezentanților serviciilor de informații, ai formațiunilor militare și ai Serviciului Vamal. Comandamentul Forțelor Navale a raportat, de asemenea, riscurile la adresa navigației maritime ucrainene în legătură cu planurile Federației Ruse de a închide zona Mării Negre și a Mării Azov în scopul antrenamentelor.

De asemenea, Japonia, Letonia, Norvegia și Olanda le-au cerut cetățenilor lor să părăsească imediat Ucraina, în timp ce Israelul a anunțat că evacuează rudele personalului ambasadei.

Rusia dorește să mențină fostele țări sovietice în afara Nato

Președintele Joe Biden s-a adresat vineri mai multor lideri europeni pentru a sublinia preocupările exprimate de serviciile de informații americane cu privire la iminența unei posibile invazii rusești. Sullivan a declarat că liderii occidentali sunt complet uniți și că vor răspunde dur la o invazie rusă cu sancțiuni economice și comerciale devastatoare.

Între timp, secretarul britanic al apărării a efectuat o vizită la Moscova într-un alt efort de a reduce tensiunile legate de o posibilă invazie a Ucrainei de către Rusia.

Rusia organizează jocuri de război masive în Belarusul vecin și insistă asupra faptului că relațiile extrem de tensionate nu sunt din vina sa. Rusia spune că nu are planuri de invazie, dar dorește ca Occidentul să mențină Ucraina și alte foste țări sovietice în afara NATO.

Secretarul General al NATO a venit în România, pentru a confirma sprijinul față de Ucraina

Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg a ajuns în această dimineață la Baza Militară Mihail Kogălniceanu din județul Constanța, alături de președintele Klaus Iohannis. Tot acolo au sosit, în această dimineață, și cei 1.000 de soldați americani detașați de Washington din Germania pentru a consolida flancul estic al NATO ca răspuns la masarea trupelor ruse la graniță cu Ucraina.

De aici, de la Marea Neagră, până în regiunea Mării Baltice, aliaţii se mobilizează pentru a consolida prezenţa NATO în acest moment critic. (…) Săptămâna viitoare, miniştrii Apărării din cadrul NATO se vor reuni pentru a discuta despre modalităţile prin care putem consolida în plus prezenţa în partea de est a Alianţei, inclusiv prin noi grupuri de luptă”, a spus Jens Stoltenberg.

Prezența unui astfel de grup de luptă al NATO în România ar fi răspunsul alianței la cererile repetate ale Bucureștiului încă din 2014, când Rusia a anexat ilegal Crimeea și a invadat – prin forțe controlate, dar neasumate – estul Ucrainei. România a cerut atunci ca regiunea Mării Negre să fie considerată una de importanță strategică pentru NATO, iar statele din sudul flancului estic al Alianței să fie tratate la fel ca cele din nord, inclusiv țările baltice și Polonia.